Blair Athol 12 YO / Dailuaine 16 YO

Denna vecka har vi på WhiskyTower provat två whisky från den omtalade The Flora and Fauna Series. Båda de sorter som vi provat var med redan under den ursprungliga releasen 1991 av serien. Historien runt denna release finner ni längre ned.

Blair Athol 12

Blair Athol 12 YO (43%)

Doft
Beppe: En doft av vanilj och rök förgyller näsan. Angenäm doft som är tämligen söt.

Kent: En trevlig doft där vaniljen är framträdande. Någonstans i bakgrunden känner jag en lätt rökridå som omsluter vaniljen på ett härligt sätt. Håller även med dig om att den är ganska söt i doften.

Beppe: Kan även förnimma sherrydofter, där russin och plommon finns med i bilden.

Kent: De torkade frukterna framträder med tiden och dessutom börjar kakao titta fram tillsammans med en uns choklad. Ja, denna doftar inte så tokigt.

Smak
Beppe: Det första jag upplever är att den är väldigt ek-aktig. Men nästan direkt kommer lite tjära och vanilj fram och tar över uppmärksamheten.

Kent: Ja, ektonerna är tydliga i smaken, men även rökigheten finns där lite försiktigt och försynt i bakgrunden. Även jag upplever att vaniljen blir mer påtaglig efter några sekunder.

Beppe: I eftersmaken så är det nästan uteslutande russin i min gom, och den dröjer sig kvar en bra stund.

Kent: Den långa eftersmaken skiftar mellan ek och plommon. Sherrytonerna är som mest uppenbara nu i avslutningen och i eftersmaken, där de samsas med glöggliknande kryddor. Trevligt.

Betyg
Beppe: Det här var en trevlig bekantskap med en whisky jag aldrig provat förut. Kanske lite intetsägande och lite lamt. Men absolut trevlig att ha i glaset. Bäst var nog doften där röken och vaniljen möttes på ett trevligt sätt. Jag tycker att den är njutbar utan att sticka ut och ger den därför 6.4 i betyg.

Kent: Även jag kan tycka att den är njutbar, men precis som du tycker jag den är en aning tråkig. Kanske för balanserad och för snäll. Men jag vill ge den ett lite högre betyg och sätter den lite högre i skalan för njutbar 6.7 då den tilltalar mig på något sätt.

Dailuaine 16

Dailuaine 16 YO (43%)

Doft
Beppe: Oj, denna var lite mer finstämd och komplex i sin doft. Blommor, vanilj och lim är det som jag först kan urskilja. Finns även lite apelsin där.

Kent: Ja, intressant doft. Den är söt och de tydliga blomdofterna ligger som ett hölje runt päron och vaniljdofter. Även här finns Kakao med i bilden.

Beppe: Jag upplever den i doften som väldigt sockrig och det finns toner av karameller och ek där.

Kent: Efter en stund upplever jag att det blir mer citrusdofter. Dessutom kommer nu även en uns rökighet fram när den fått lugna ner sig en aning i glaset.

Smak
Beppe: Kaktus insvept i sherrytoner. En riktigt angenäm smak.

Kent: Det jag känner först är just Sherrytonerna som torkade aprikoser. Sirapindränkta persikor kommer upp i mitt huvud. Söta smaker.

Beppe: Ja, den är verkligen söt i smaken. Men tyvärr tycker jag att eftersmaken är lite väl kort, lite gräs och hallon. Smakerna försvinner tyvärr tämligen fort.

Kent: I eftersmaken upplever jag att den är nötig på något sätt.  Den korta eftersmaken blir som en kort rökig torrhet. Hade gärna fått stanna kvar lite längre, för balansen i eftersmaken är inte dum.

Betyg
Beppe: Jag kan tycka att dofterna gör att denna är något bättre än Blair Athol. Framförallt så är den mer komplex i doft och smak. Detta gör att jag väljer att ge den 6.8 i betyg.

Kent: Jag håller med om att den är mer komplex i doft och smak, men tyvärr så håller den allt för korta eftersmaken ner betyget en aning. Som helhet vill jag likställa den med Blair Athol som var starkare i avslutningen medan denna var bättre i doften. Jag ger därför även Dailuaine 6.7 i betyg.

 F&F

The Fauna and Flora Series

The Flora and Fauna Series Series började ges ut tidigt 90-tal, närmare bestämt 1991 och serien bestod då av 22 olika whiskies från olika destillerier. Alla var buteljerade med 43% alkoholstyrka. När de först lanserades så såldes de i trälådor och var tämligen dyra. Tanken var att personalen på destillerierna skulle kunna köpa Single Malt Whisky som inte såldes normalt från nämnda destillerier.

1997 utökades serien med 9 ytterligare whiskies som gavs ut som Vintage Cask Strength versioner. Ibland kan man se att dessa Vintage-utgåvor dyker upp på auktioner och är riktiga dyrgripar idag. Till sist adderades 4 whiskies till The Flora and Fauna Series år 2001. Totalt fanns det alltså 35 olika versioner av whisky i serien.

En ny serie Flora&Fauna släpptes 2010 via Diageo, då de promotade bland annat den Blair Athol som vi provat, men den serien fick väldigt lite intresse från allmänheten.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.