Hellyers Road – Exclusive Bottling for SWF (46,2%)

Det Tasmaniska destilleriet Hellyers Road fick i uppdrag av Svenska Whiskyförbundet att ta fram deras 22:a buteljering för sina medlemmar. När vi på WhiskyTower kontaktade destilleriet för att lära känna det mer, berättade destillerichefen Mark Littler följande om denna buteljering:

Vi blev mycket glada när vi fick förfrågan att ta fram en exklusiv tappning för SWF! För att hedra tillfället valdes våra allra första serie tunnor ut som fylldes 2002 för att utgöra grunden till whiskyn. Whiskyn bär kännetecken av vår ”husstil” med härliga citrustoner av apelsin och citron i förgrunden. Vi ville skicka något speciellt till Svenska Whisky Förbundet och vad kan vara mer speciell än att skicka whisky från den första serien av whiskytunnor som producerades här på Hellyers Road Distillery? (Läs mer om reportaget här)

Destillerichef Mark Littler, Hellyers Road

Vi har nu provat denna exklusiva whisky och nedan följer våra noteringar/betyg:

Doft
Beppe: Mycket vanilj och apelsintoner känner jag. Söta vaniljtoner och bourbontoner. Det finns även toner av någon slags parfym tycker jag. Blommor och frukt finns det drivor av. Gröna äpplen och druvor med en hint av mosad banan. Lavendel och mentol tycker jag mig känna. Det kan vara det som jag tycker är parfymigheten. Trots sin ålder (den är destillerad 14 nov 2002 och buteljerad 24 apr 2015) tycker jag känna ett uns av ungdom i doften. Eken kommer fram efter en tid i glaset. En ganska angenäm doft på den här whiskyn.

Kent: Banan!! Det är Skumbanan och övermogen banan. Runt banandoften svävar söta frukter såsom Mandarin, Apelsin, röda Äpplen och Päron. Efter en stund i glaset framträder försiktiga Ek och Lädertoner. Efter lång stund blir det mer godis. Nu är det Marsmallows, Skumgodis och en hint av Mandelmassa. Men det bestående intrycket är Friterad Banan med Sirap på. Inte så dum doft!

Smak
Beppe: Mycket vanilj och citrus. En ganska tydlig gräsighet och fruktighet. Det enda som kanske stör mig litegrand är att det finns en bitterhet i eftersmaken som inte är så angenäm. I övrigt så tycker jag att smaken domineras av gräs, vanilj, blommor och en härlig fruktighet som domineras av druvor. Hade inte bitterheten kommit in mot slutet så hade jag nog kallat det här en fräsch whisky. Någon större komplexitet är det inte tal om och eftersmaken är inte så lång även om den helt klart finns.

Kent: Upplever den torr initialt med viss syrlighet. Det är syrlig frukt såsom Grape, Ananas och Blodapelsin. Kan även uppleva Bananen men nu i en sur ton. Finns en viss parfymig smak med grästoner och en lätt pepprighet. Tyvärr tycker jag inte smaken lever upp till doften. Den blir lite för bitter och syrlig. De sötare nyanserna från doften finns inte på samma sätt i smaken. Dock kan jag förnimma dem i eftersmaken som är medellång.

HellyersRoad2Betyg
Beppe: Hellyers Road är den första Tasmanska whiskyn för min del. Det är en god whisky som lovar gott för framtiden för den behöver nog mer lagring för att komma till sin rätt tror jag. Det finns en viss ungdomlighet i framförallt doft. All heder åt buteljeringsgruppen på SWF som vågar satsa på lite nya världens whisky till sina buteljeringar. Betyg 6.1

Kent: Jag tycker inte att den är så dålig som en del påstått. Det är en balanserad och vänlig whisky, som dock saknar det lilla extra. Håller med Beppe att den känns yngre än 12 år, vilket får mig att undra lite lätt hur aktiva fat den legat på. Av mig får den betyget 6.3

För att komma till Betygslistan, klicka här.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.