Connemara Peated Single Malt (40%)

När vi besökte Skottland i oktober passade vi på att införskaffa en flaska Connemara Peated Single Malt. Det är en irländsk Single Malt whiskey som är döpt efter en av de vackraste regionerna på Irland, Connemara.

Det är något så ovanligt som en rökig irländsk whiskey, vilket är ovanligt för Irland, som annars är mest är känt för sin mjuka och eleganta whiskey. Destilleras endast 2 gånger, för att behålla så mycket karaktär som möjligt. Connemara är den mest dekorerade irländsk whiskeyn med en enorm samling av guldmedaljer och har hedrats som “Worlds Best Irish Single Malt”. Det är en NAS (No Age Statement).

Finns att beställa på Systembolaget och kostar 399 kr.

connemara_irish_peated_whiskey_1Doft
Beppe: En lätt rökighet med söta blomstertoner och vanilj. Röken finns där men tar absolut inte överhanden. Exotiska frukter finns med i bakgrunden. En svag hint av fotogen tycker jag mig också känna. Det är snällt och lent som man kan förvänta sig av en Irländare men den har även rökelementet. Det finns även en viss sälta i doften som jag tycker tillför en friskhet.

Kent: Röken finns där, men den är en parfymerad och blommig rök. Jag upplever den väldigt ren och fri från den mer torviga feta röken från Islay. Honung och blommor såsom ljung dansar lätt och rent omkring. Men det finns även lite intressanta dofter av en fetare nyans, där något påminner om margarin och blöt hund. Efter att den luftats en längre stund blir det mer av citron, äpple och gröna vindruvor.

Smak
Beppe: Det första som slår emot mig är vaniljen tätt följd av en snäll rökighet. Lite blommor dansar bak i gommen. En maltighet finns även där. Det finns inte mycket till bråkighet utan det är snälla och lena smaker. En snäll rökare skulle man kunna säga. Honung, vanilj, blommor och över detta så dansar det en snäll rökighet. Eftersmaken är kort men angenäm.

Kent: Självklart uppfattar jag röken först, men den är så ren och omgiven av sötman från blommor och söt honung, att röken blir en nyans bland andra smaker, vilket inte är så dumt. I smaken kommer även eksmaken tydligt fram tillsammans med mer grästoner. I eftersmaken ebbar allt ut i vanilj, choklad och ek.

Betyg
Beppe: En trevlig bekantskap. En inte alls så dum whisky som har sina fina inslag men samtidigt en intetsägande profil. Jag tycker att den är lättdrucken utan att sticka ut åt något speciellt håll och ger den därför betyget 6.0

Kent: Skulle vilja definiera Connemara som väl balanserad utan ett uns komplexitet. Inte dålig men ändå inte jätteintressant. Trevlig, snäll och lättdrucken. Jag ger den 5.9 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.