Glenmorangie Lasanta 12 YO (43%)

217Glenmorangie Lasanta är från samma ’Extra Matured’-serie som Quinta Ruban och Nectar d’Or. Lasanta har precis som de övriga först lagrats 10 år på ex-bourbonfat. Med skillnaden att Lasanta slutligen har lagrats 2 år på Oloroso sherryfat. Detta gör den till “sherry avslutad”, vilket betyder att det inte riktigt går att jämföra med Macallan eller Glendronach eller andra whiskysorter som helt (eller huvudsakligen) lagrats på ex – sherryfat. Naturligtvis är hela idén med serien “Extra Matured” att visa upp Glenmorangie whisky som en grund för andra smaker.

Glenmorangie är ju dessutom känd inom whiskykretsar för sin utomordentligt fina och rena new make som de tar fram i sina höga och hög-refluxande pot stills. Lasanta finns endast i en liten 350ml stor flaska på Systembolaget och kostar 239 kr.

Doft
Beppe: Det första som jag känner när jag doftar på denna är sirap, kaffe och frukt. Det är söta dofter som är ganska försiktiga.

Kent: Ja, det är en finstämd doft som jag tycker präglas av torkade frukter och karameller.

Beppe: Blommor, halm, gräs och en vinkaraktär finns där. Det beror alldeles säkert på slutlagringen i sherryfat.

Kent: Precis, den kan inte jämföras med de kraftiga sherrybomberna såsom Glendronach eller Macallan. Den är mer finstämt där frukten är mindre robust och de söta sherrytonerna är svagare. Dock är det som du säger rejäla kaffetoner som sticker ut och som samsas med nötter.

Beppe: Ja, det är subtila dofter som finns där och det kräver en hel del tålamod för att finna dem.

Smak
Beppe: Söt och stickig. Smöriga frukter blandat med choklad.

Kent: Syrlig, söt och fruktig. Nästan så jag tänker på sylt.

Beppe: Hela tiden finns det ett sting av alkoholen med på tungan. Kan tänka mig att många skulle kunna kalla den spritig.

Kent: Ja, det finns verkligen en stickighet i smaken. Men jag kan tycka att det är en behaglig stickighet. Speciellt när sylten varierar mellan söt och syrlig samt när karamellerna mjukar upp smaken och stickigheten, och då blir det ganska behagligt.

Beppe: Torkade frukter och en viss gräsighet kommer efter ett tag tillsammans med sött kaffe. I eftersmaken kommer det nöttoner och sötheten dör ut. Gillar detta.

Kent: Kaffet finns absolut där tillsammans med nötigheten. Men det finns en tydlig hint från bourbonfaten också, där spannmål, blommor och vanilj försiktigt tittar fram. Avslutet upplever jag ganska medellångt och precis som du säger så avslutas allt med en bitterhet.

Betyg
Beppe: Glenmorangie är en whisky som jag inte ägnat så mycket uppmärksamhet de senaste åren. Jag vet egentligen inte varför för jag har aldrig tyckt att den har varit dålig. Lasanta var en trevlig bekantskap, lite som att träffa en gammal vän efter flera år. Betyget blir 6.5 då den helt klart är njutbar.

Kent: Det är lustigt hur man förändras över tid. Whisky typ Glenmorangie har vuxit sig starkare hos mig de senaste åren. Från att varit en rökälskare har jag mer och mer tippat över till att älska mer finstämda och subtila whiskys. Och därför faller denna mig i smaken och trots att den bara legat på ex-sherry fat de sista två åren, så har destilleriet här hittat en balanserad grund för en alldeles utmärkt whisky. En whisky som inte sticker ut och som får mig att jubla, men som likväl får mig att njuta. Så jag ger den 6.3 poäng.

Betygslistan hittar du här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.