The Cellar of Knights – En whiskyoas på Rhodos

Jag har under två veckor varit på semester på Rhodos och som den whiskyälskare jag är sökte jag efter en trevlig butik med bra whiskyutbud. Nu visade det sig inte vara så himla lätt, då folket på Rhodos inte delade min passion på samma sätt…

Beppe och Nektarios. I glaset är det Glenfarclas 105

Men innanför murarna i Gamla Stan i Rhodos hittade jag till slut en liten juvel till butik för oss whiskyälskare. Här vid ippokratus torg under en trappa driver nämligen Nektarios Kefalas sin lilla butik The Cellar of Knights. Utbudet är kanske inte jättestort, men passionen är desto större. Nektarios är en riktigt trevlig person med ett stort leende på läpparna. Han berättar att Butiken faktiskt har funnits sedan 1962 då Nektarios farfar startade den. Han själv har drivit den sedan 1990.

När jag frågar om det något begränsade utbudet av Single Malt berättar han att whiskyutbudet var betydligt större för bara 3-4 år sedan. Tyvärr har han varit tvungen att dra ner på utbudet då efterfrågan på whisky har minskat de senaste åren. Vidare berättar han att kunderna numera istället frågar efter champagne och viner. Därför har också Nektarios varit tvungen att anpassa sig och istället ökat sitt utbud av det, på bekostnad av bland annat whisky.

Beppe njuter av Balvenie Triple Cask 12 yo

Jag frågar Nektarios vad det Grekiska folket dricker för whisky, och precis som jag misstänkte är det mest Skotska blends. Nektarios själv föredrar dock maltwhisky och har faktiskt besökt Skottland två gånger. Det märks att han älskar att prata om whisky och jag tycker om denne trevliga man. Han verkligen brinner för alkoholhaltiga drycker och inte minst whisky. Han poängterar att turisterna som söker whisky oftast frågar efter Single Malt. Gärna specialutgåvor och ovanliga sorter som ofta är lite dyrare och de brukar köpa en eller två flaskor av honom.

När vi kommer in på Sverige skiner Nektarios upp och berättar att han har en Svensk bekant som när denne besöker honom brukar ha med sig sampels av Mackmyra lagrad på Svensk ek. Innan vi skiljs åt så lovar jag Nektarios att jag ska skicka honom ett sample med Box whisky, ett destilleri som han adrig hört talas om. Han blir riktigt glad och han ler med hela ansiktet.

The Cellar of Knights – En whiskyoas på Rhodos

Så alla ni whiskyälskare som befinner er på solsemester i Rhodos – det finns faktiskt en liten oas dit ni kan gå och njuta både av maltwhisky och bättre grekiska viner. En liten butik under en trappa vid ippokratus torg där Nektarios Kefalas tillbringar sina dagar. The Cellar of Knights – Väl värt ett besök!

/Beppe

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.