Glenfiddich 14yo Rich Oak (40%)

Denna vecka har vi testat Glenfiddich’s Rich Oak. Lagrad 14 år med en slutlagring på amerikansk och spansk ek. Glenfiddich är världens mest sålda single malt whisky. Destilleriet bränner ofantligt stora mängder sprit varje år. 12-15 miljoner liter varje år! Och för att lyckas med det finns det närmare 30 pannor i destilleriet.

Glenfiddich_Distillery_stills_hallDoft
Beppe: Det första jag känner är en parfymig fruktighet. Det nästan sticker i näsan.

Kent: Ja, visst är de fruktigt alltid. Inte så dum doft alls, där fruktigheten samsas med honung och vanilj.

Beppe: Jag tycker att fattonerna är tydliga utan att för den skull ta överhanden. Tydliga citrustoner med apelsin på första parkett.

Kent: Kryddor och parfym som på ett fint sätt balanseras av bourbonfatets knäcktoner. Det är en tämligen bred doftbild där jag även får bilder av blomsterängar. Riktigt trevligt!

Beppe: Efter att ha luftats ett tag så kommer härliga vaniljdofter och gifter sig med övriga dofter. Det är en angenäm komplex doft som lovar mycket.

Smak
Beppe: Wow vilken smakbomb! Söta smöriga ektoner, där honung och citrus stormar fram med vanilj i sitt släptåg.

Kent: Håller med, den är trevlig att smutta på. Många olika smaker som samspelar med varandra. Det första jag tänker på är smörkola.

Beppe: Detta gillar jag. Det är en rik smak fylld med komplexa undertoner.

Kent: Ja, det är verkligen komplext. Gräs, Kardemumma, Knäck, Kola… Ja, man kan sitta länge och smutta på denna och hitta nya smaker allt eftersom.

Beppe: Nötter kommer in från ett hörn och vill spela med. Lakrits och mandel kan jag också känna. Frukten får en extra skjuts med lite vatten.

Betyg
Beppe: Detta är faktiskt en av de bättre jag smakat från Glenfiddich på mycket länge. En härlig whisky som verkligen fått en extra skjuts av slutlagringen på de nya faten av Amerikansk och Spansk ek. Om jag får komma med ett förslag till Glenfiddich så tycker jag att de ska kicka upp alkoholhalten och skippa kylfiltreringen. Jag är övertygad om att betyget skulle bli högre då. Vad vi har här är en liten juvel i en 200ml flaska. Jag hoppas att andra tar efter stoleken på flaskan då det inte kostar skjortan att köpa och prova nya sorter. Bra för oss konsumenter. Jag ger den betyget 6.9 som lägger den högt ”Njutbar”.

Kent: Håller med dig om värdet av att kunna köpa trevlig och njutbar whisky i miniatyrflaskor så att man får möjlighet att smaka utan att det måste kosta 5-700kr. Och priset för denna på Systembolaget är 174 kr för 200ml (finns även att beställa 70cl för 525 kr). Jag tycker att den doftar en aning bättre än den smakar, utan att påstå att den inte smakar bra, för det gör den verkligen. Jag ger den därför betyget 6.4.

Till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.