Aberlour 12 YO (40%)

Denna vecka har vi provat Aberlours prisvärda 12 åring som är lagrad både på Bourbon- och Sherryfat. Aberlour destilleriet som ägs av Chivas Brothers och som ligger mitt i Speyside ökar i popularitet för varje år. I Frankrike är det faktiskt den mest sålda single malt whiskyn. Då Aberlour a’bunadh är en så pass kraftig sherrybomb tyckte vi det skulle vara intressant att bekanta oss med destilleriets 12-åringen också.AberlourLogo

Doft
Kent: Snälla, försiktiga och balanserade dofter. En söt vaniljdoft ligger där och smeker initialt.

Beppe: Ja, visst är det en mild söt doft där av torkad frukt, vanilj och russin. Det är verkligen snälla dofter som är behagliga.

Kent: Precis, det är som att inget tar över och att det är finstämt på något sätt. När den fått vila en stund kommer mer av Sherrytonerna fram och jag kan urskilja mer fruktiga toner, såsom aprikos och grape.

Beppe: Jag upplever doften som ganska smörig och oljig med en uns Fudge och kola bakom de torkade frukterna. Men även gröna äpplen vill vara med på ett hörn. Det är milda och behagliga dofter som inte sticker ut och spretar det minsta.

Kent: Ja, som sagt finstämda dofter! Smörkola finns också där och tittar fram försiktigt.

Smak
Kent: Oljig i munnen med viss pepprighet är det första jag tänker på.

Beppe: Ja, det är en stickande kryddighet på tungspetsen, och jag tänker då på kanel och peppar.

Kent: Intressant smak då den på något sätt är både söt och bitter på samma gång. Det är som att Sherrytonerna och Bourbontonerna vill slåss med varandra. Kanel är en bra smaknotering som även jag kan känna.

Beppe: Det blir som lite jul över den, med sin kryddighet av kanel och kardemumma. Men det finns även tydliga nyanser av frukt, mild choklad och toffee där.

Kent: Precis! Det är som att Aberlour hittat en intressant nivå där både Bourbon och Sherry smakerna får plats samtidigt. Eftersmaken upplever jag som en antydning av bitterhet som följs av smak av sherry och ek i slutet.

Betyg
Beppe: Det här är en snäll, välbalanserad sherry-whisky som jag tycker passar perfekt som en instegswhisky för just Sherrylagring. Den är behaglig utan att sticka ut. Välbalanserad och kan kanske upplevas lite tråkig. Trots det är den så pass prisvärd och trevlig att smutta på att jag ger den betyget 6.1 och klassificerar den som lågt ”Njutbar”.

Kent: Ja, den är trevlig och med det låga priset av 367kr för 70 cl gör den absolut väldigt prisvärd. Jag blir dock lite besviken på den och jag tror att det har att göra med att jag tidigare endast testat a’bunadh som i min värld är helt otroligt bra. Om jag ska försöka göra en värdering utan att blanda in a’bunadh så får 12-åringen 6.0 poäng och därmed precis på gränsen till ”Njutbar”.

Till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Aberlour 12 YO (40%)”

  1. Det skulle vara intressant att läsa en recension på
    A’bunadh! En av mina stora favoriter, med en given plats på hyllan!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.