Tullibardine 20YO (43%)

Vi avslutar denna temavecka med Tullibardine med att prova deras 20-åring. Vi båda upplever att det vare otroligt kul att bekanta oss med detta trevliga destilleri då vi tidigare hade mycket dålig koll på Tullibardine. Vi startade veckan med att intervju master blender Keith Geddes. Vi har efter det i tur och ordning provat provat Tullibardina Sovereign, 228 Burgundy finish, 500 Sherry finish, The Murray 05 och idag avslutar vi alltså med Tullibardine 20YO.

Tullabardine 20YO finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar där 998kr.

Tullibardine 20YO 43%.

Doft
Kent: En söt och rik doftbild. Honung och vanilj i botten. Men även som med de tidigare vi provat finns där en hel del jordnära toner av gräs och hö. Men framförallt är det fruktigheten och blommigheten som står i främsta rummet. Det är sommarblommor och ängsblommor i en härlig kombination. Frukten är en blandning av äpplen, banan, apelsin och ananas. I ett djupare lager finns en antydan till tobak och kokosnöt. En touch av kryddighet från ingefära och muskot. Sötma från vanilj och honung. Trevligt.

Beppe: Frissig färsk frukt där äpplen och päron slåss om uppmärksamheten. Vanilj och en stor skopa honung lägger som en ljuvlig bäd för frukten och bakom den känns försiktiga men tydliga ektaniner som med sin försiktiga beska balanserar upp sötman tillsammans med mysiga citrusdofter. Efter en stunds luftning vaknar med exotiska frukter upp från sin dvala och vill vara med. Blommor och gräs ansluter sig tillsammans med fudgekola . hela tiden under ekens bevakande blick. Trevlig doft med ett härligt djup.

Smak
Kent: Söt, fyllig och rik. En balanserad whisky fylld med vanilj och honung, ingefära och svartpeppar, zest från både apelsin och citron. I smaken finns också en flört med smörkola och nougat. Återigen är det en blommig och fruktig whisky, precis som övriga vi provat denna vecka. Äpplen, päron och en antydan till exotiska frukter såsom ananas och mango. Finns också en nötig känsla (valnöt?). Inte så mycket ekinfluenser som jag förväntat mig av en 20-åring, men de finns där i form av eksötma. Eftersmaken är medium lång med en torkande känsla där ingefära, vanilj och choklad till sist lämnar över till ektanniner. Gott!

Beppe: Startar ekkryddigt och med en härlig honungssötma. Frukten poppar fram i form av äpplen, päron och mer exotiska sådana som ananas och kanske en hint mango och persika. Blommor och gräs finns givetvis närvarande och med sig har de också lite halm i släptåg. Eken finns hela tiden tydligt närvarande och styr med en järnhand utan att ta över smakupplevelsen. I eftersmaken kikar kakao och lätta drag av nougat och kaffe fram, kanske även en skopa nötter. Sakta ebbar den ut för att slutligen helt övertas av Kung ek och sluta torrt. Det är bara att buga sig och säga tack för upplevelsen.

Omdöme
Kent: Återigen pratar vi klass. Tullibardine 20 YO är som en äldre storasyster till Sovereign och en väldigt potent sådan. Frisk och rik doftbild och fyllig i smak. Den är riktigt bra. Till sist måste jag återigen säga att denna vecka med en, för mig, okänd whisky i form av Tullibardine har överraskat stort. Det är imponerande hur de behåller sin fruktiga grundton, oavsett vilken typ av fatlagring som används eller hur länge whiskyn lagras. Just den fruktiga fräscha tonen bara älskar jag! Hade gärna provat råspriten (new make). Förhoppningsvis blir det när jag och Beppe besöker destilleriet i framtiden.

Beppe: En riktigt bra och god 20-åring till ett högst rimligt pris. Den har allt man förväntar sig och lite till. Håller med dig Kent om att jag gärna skulle vilja prova deras newmake. Ett stopp hos Tullibardine står på agendan vid nästa Skottlandsbesök. Jag är klart imponerad av deras utbud. Jäkligt bra whisky till riktigt bra priser. Något som man inte säger var dag när det kommer till priser och single malt. Denna 20-åring och gårdagens The Murray 05 vad veckans höjdpunkter för mig. dock så tycker jag hela linan har hållit hög klass. det enda som jag skulle kunna erbjuda som kritik är att jag (givetvis) önskat mig att hela linan (utom The Murray) skulle hålla 46% och ej vara kylfiltrerad. Då skulle jag vara ännu gladare.

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.