Speyburn 25 YO (46%)

Så var det dags att avsluta vår Speyburn-vecka. En vecka som vi vill tacka Martin Tjäder på Berntson Brands (länk) för, då han gjorde den möjlig. Tack Martin!

Vi inledde veckan med en intervju med Bobby Anderson, destillerichef på Speyburn. Sedan recenserade vi både Speyburn Bradan Orach och Speyburn 10 YO. Vi avslutar veckan med en riktig dyrgrip – Speyburn 25 YO. Denna utgåva finns inte att köpa i Sverige tyvärr, men finns att beställa på nätet, exempelvis här.

Speyburn 25 YO är buteljerad på fina 46% ABV.

Speyburn 25 YO (46%)

Doft
Beppe: Här är det eken som talar från djupet. Mycket respektingivande. Vanilj och kola med russin och en del övermogna körsbär. En hel del druvor tillsammans med färska äpplen och päron krigar med de torkade frukterna. Samtidigt som det finns hintar av söta marshmallows så finns det en tydlig syrlighet från druvor. En ganska komplex doftbild som andas respekt.

Kent: Wow, vilken härlig doft! Komplex näsa delux. Speyburn-vaniljen finns där, Speyburn-honungen finns där och dessa ligger som en husgrund för andra dofter att luta sig mot. En otroligt trevlig doft av mandel och marsipan skapar djup och bredd. I ett yttre lager kommer härliga dofter av rivet apelsinskal och spår av både mörka och ljusa röd bär. En vinös ton kommer efter en längre stunds luftning och bär spår av röda druvor, russin och dadlar. Elegant, respektingivande och njutbart!

Smak
Beppe: Ganska mycket peppar, på gränsen mot chili sticker tunga och gom från början. Den är torr och syrlig. Färska frukter krigar med torkade frukter. Ekbeskan är dominant men inte för stor. Den bara slår näven i bordet för att tala om att det är en ålderman jag har i tulpanen och han kräver respekt. Eftersmaken är lång och klingar sakta ut i en trevlig ekbeska med fruktiga gräsiga toner. Det här är riktigt hög klass.

Kent: En torr munkänsla där druvor och druvskal tar mer plats. Fortfarande finns de signifikativa smakerna från Speyburn där; Vanilj, honung och citrus. Mandeltonen och marsipanen som fanns i doften, har faktiskt klivit fram mer och nu blivit mer dominanta. Alkoholhalten på 46% bidrar till en pepprighet och bär smakerna på ett perfekt sätt. De röda bären är nu mer av den mörka sorten, såsom björnbär och plommon. Eksmaken finns där, men är ändå inte framträdande, utan mer som ett bakgrundsmuller. Den långa eftersmaken börjar med att ekbeskan slår till och avslutas med härliga toner av mörka röda bär och citrus. Jag älskar detta!

Betyg
Beppe: Det är en relativt pigg och fruktig whisky för att vara 25 år. Hade det inte varit för eken så hade jag nog trott att det varit en något yngre whisky. Det här är ett rejält steg uppåt från gårdagens 10-åring. Jag skulle nog påstå att de inte ens spelar i samma liga. Det här är faktiskt en ruggigt bra whisky och röjer alla tvivel för mig att de inte bara kan koka riktigt bra sprit på Speyburn. Den mår dessutom riktigt bra av att lagras länge. Får ni chansen att prova denna så ta chansen. Betyg: 7.3

Kent: Respekt och elegans! En komplex och mycket väl sammanbunden whisky, både när det gäller doft och smak. Hög klass. Jag ger den välförtjänta 7.7 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.