Sherry Darling Lightly Peated 58%

Den 2 maj släppte Bergslagens Independent Bottler de andra utgåvan i sin serie Sherry Darling. Denna gång så är det en lätt rökig whisky och precis som förra utgåvan så är denna whisky destillerad av det numera nedlagda Grythyttan. Sherry Darling lightly peated försvann från systembolagets hyllor lika fort som de ställdes fram så den är slutsåld. Priset var 995kr för en 50cl flaska. Den är varken kylfiltrerad eller färgad och rökhalten är ca 15ppm.

Sherry Darling Lightly Peated 58%.

Doft:
Beppe: Tunga mustiga sherrydofter. Kaffe, mörk choklad och russin skriker doften utav. När man nosar i glaset nästan förväntar man sig att whiskyn ska vara trögflytande. Lakrits, lätt bränd knäck och mustiga fylliga torkade plommon, aprikoser och dadlar. Runt alla dofter snirklar sin en trevlig rökighet som inte är alltför påträngande i doften. Röken lyfter snarare fram dofterna istället för att lägga sig över dem. En riktigt tung och mustig sherrysnok med extra allt.

Kent: Visst är det en sherrybomb, dock kanske inte lika kraftfull som tidigare orökiga utgåvan, som formligen skrek ut sin feta, mustiga sherryinfluens. Rökigheten och torven i denna finns där och är tydlig men samtidigt subtil. Den slingrar sig runt och gör sig påmind, utan att på något sätt ta över kalaset. Dessutom finns de mustiga dofterna av fikon och plommon som gränsar till marmelad och ger den tyngd och respekt. Sockrade apelsinskal och spår av mörk choklad i ett härligt samarbete. Oj, det här är riktigt, riktigt bra och intressant.

Smak:
Beppe: Wow vilken käftsmäll. Här snackar vi riv och mustighet. Röken är mer framträdande i smaken och det är även eken som hjälper till med rivet från den höga alkoholhalten. Denna whisky behöver verkligen vatten. Lakrits och russin som doppats i smält mörk choklad. Röken lugnar ner sig en aning med ett par droppar vatten. De torkade frukterna framträder ännu mer. Eken mullrar på rätt bra och hotar att ta över föreställningen men håller sig i skinnet. Det finns en underbar ekig kryddighet som ligger kvar på tungan länge, för eftersmaken, den är lång och mustig. Precis som en sherrydräpare ska vara.

Kent: Ojojoj, vilken härligt fet och sötrökig känsla. Det uppstår en otroligt maxad smakexplosion som bärs fram av den alldeles perfekta söta röken. Där finns så mycket att man nästan blir snurrig i sitt försök att plocka isär smakerna. Det finns en hel del tyngre smaker som tar mycket plats såsom garvat läder, kaffe, russin, dadlar, fikonmarmelad och plommon. Som en frustrerande motpol kämpar choklad och apelsin för att pressa sig fram genom den feta muren av mustiga sherrytoner. Eftersmaken som sitter i läääänge går på något mystiskt sätt från söt till torr och lämnar dig kvar med alla feta toner av sherryfrukt. Grymt!

Omdöme:
Beppe: Ännu en trevlig butelj från Bergslagens Independent Bottler. Helt klart så kokade man riktigt bra whisky vid Grythyttan. Otrolig tur då att lagret nu har en ny ägare så att vi kan få ta del av dropparna. Det här är riktigt bra grejer när man tänker på att den blott är fem år. En tung sherrydräpare med en enligt mig lite mer än lätt rökighet. Eken hotar med att ta för mycket plats. En del kommer att anse att den är överekad. Jag gillar ek och tycker att den balanserar på rätt sida gränsen. Grattis säger jag till er som lyckades fånga en butelj.

Kent: Jag var lyrisk efter den första utgåvan av Sherry Darling, men nu är jag minst lika lyrisk om inte mer. Torven är i så perfekt balans till de mustiga anteckningarna att jag bara vill jubla. Nu ska man vara medveten om att en så här mustig och sherrydrypande whisky inte är för alla, utan man måste verkligen älska att tugga sig igenom en whisky som i vissa kretsar skulle kallas ”överekad”. Men för mig har de två utgåvorna från Bergslagen fått mig att förundras/imponeras över vad som händer i lagerhusen, för det här är så otroligt komplext och så otroligt intressant (trots unga år) att jag bara älskar det! Längtar till nästa utgåva. Otroligt!

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.