Roslagswhisky fatprov

Igår bjöd vi på en intervju med Richard Jansson från Norrtelje Brenneri. Han beskrev deras whisky med orden “Far East of Lowlands”. Den whisky som vi provar idag är lagrad på 50-liters fat som tidigare innehållit sherry av typen Oloroso. Faten fylldes 29/4-2013 och provet vi har i glaset är tagit den 28/4-2017. Alkoholhalten är ca 56% ABV och whiskyn är givetvis ej kylfiltrerad eller färgad. Denna whisky kommer troligtvis att släppas i slutet av sommaren.

Whiskyn vi provar idag är ur ett fat likt dessa.

Doft:
Beppe: En mustig och fruktig doft. Det finns både färska frukter och torkade frukter med i doftbilden. Eken finns med på ett hörn, likaså gräs och halm. Visst känns det att det är en bråkig ungdom man har i glaset, konstigt vore det annars. Limkänslan som för mig brukar infinna sig när det kommer till sherrylagringar finns också här. Rena inte fullt mogna gröna äpplen tillsammans med ljus choklad och ett uns lättrostat kaffe. Päronhalvor i sin egen juice tillsammans med en mustig björnbärssylt och omogna bananer. Russin, fikon och en lätt kryddig ekighet. Doftar klart trevligt.

Kent: Inbjudande och krämig doft. En hel del frukter tittar initialt fram och det är både av färsk såsom torkad sort. Hela tiden ligger en krämig känsla av choklad och kola där bakom. Med tid i glaset tar sherrylagringen allt mer plats och det går nästan åt marmeladhållet. Fikonmarmelad och apelsinmarmelad i en härlig blandning. En svag nyans av lakrits och fruktig ek tittar fram. Inte helt färdig visserligen, men inbjudande som sagt.

Smak:
Beppe: En pigg och oborstad ungdom är vad vi har här. Ektaninerna finns närvarande men har inte fått gjort klart sitt jobb. Frukten finns där, både den färska och den torkade. Dock är det lite spretigt och oroligt. Smakerna far iväg åt alla håll och kanter. Kaffe och ljus choklad kikar fram. Känner även gröna äpplen och russin. Gräs och halm är det som kommer fram mest. En kryddig ekighet som känns färsk ligger hela tiden och retar smaklökarna. Eftersmaken är eldig och smörig tillsammans med en kryddig ek. En ung oborstad yngling som vill åt alla håll, precis som ungdomar brukar vara. Varken mer eller mindre.

Kent: Fruktigt av framförallt färsk frukt. Inte så sherrybetonad som doften förespådde, utan lättare och yngre i sin framtoning. Spretig och orolig i sin karaktär, där den inte riktigt vet åt vilket håll den vill. Grundsmaken är dock riktigt bra (läs råspriten) men behöver ett antal åt till på fat för att ”hitta hem”. Äpplen, både röda och gröna, finns där och vaniljinslaget försöker mjuka upp allt, utan att lyckas fullt ut. Grönt gräs och spannmålsanteckningar blir mer och mer framträdande allteftersom. Ekkrydda kommer i slutet.

Omdöme:
Beppe: “Far East of Lowlands” tycker jag är en strålande beskrivning av den whisky som Norrtelje Brenneri kokar. Jag tycker att den inte är helt olik det jag provat av Penderyn, och de ligger ju i Wales. Doften på detta fatprov tycker jag var mycket trevlig och inbjudande. Smaken var dock spretig och ung. den behöver lite mer tid. Detta är på inget sätt kritik då råspriten antagligen håller hög klass, känner inte mycket newmakekänsla på denna vilket inte är helt ovanligt när det kommer till ung whisky. Den behöver helt enkelt ligga och vila ett bra tag till. Lovande inför framtiden och riktigt kul att prova.

Kent: Håller med Beppe om jämförelsen med Penderyn. Har väldigt lika karaktär med Walesaren. Jag gillade denna doftmässigt som lovade mycket. Tyvärr lever inte smaken, än så länge, upp till den inbjudande doften. Men jag ser absolut whiskyns möjligheter med några år till på fat, för grundspriten (råspriten) är inte dum och när eken har gjort sitt med denna, så är jag övertygad om att vi har ytterligare en härlig svensk whisky.

Provningsglas: Glencairnglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.