Ron Zacapa – Klassrom från Guatemala

Tidigare i år hade vi på whiskytower en temavecka om rom, där vi provade oss igenom 25 olika romsorter. En mycket trevlig temavecka som öppnade våra ögon för denna ofta söta sprit. Rom tillverkas av sockerrör. Antingen av sockerrörssaft eller av melass, vilket är en restprodukt vid sockerframställning. Det är även en spritsort som under senare år ökat i populäritet hos den breda massan i Sverige.

Staden Zacapa med bergen intill

Zacapa
En av de rom som vi uppskattade mest under vår rom-vecka var Zacapa (länk till vår temavecka). Zacapa är en av de mer omtyckta romsorterna och framställs i Guatemala. Vi ville därför fördjupa oss i denna legendariska rom och kontaktade därför en av de mer kunniga i Sverige rörande rom och inte minst whisky – Mikael Lundén som jobbar med Diageos premiummärken.

Mikael berättar att Zacapa som rom kom till 1976 för att fira staden Zacapas hundraårsjubileum. Vidare berättar han att den äldsta romen i den blandningen var 23 år och på så sätt var Zacapa Centenario 23 född. Den blev omedelbart en stor succé, så man beslutade sig för att fortsätta producera den.

Lorena Vasquez

Lorena Vasquez
I början av 1980-talet så började Lorena Vasquez på destilleriet. Lorena identifierade ett problem och började experimentera för att hitta en lösning. Problemet som hon såg det var att änglarna var alldeles för törstiga i Guatemala. Hela 8-9.5% av spriten dunstade årligen bort ur faten i lagerhusen som man använde på den tiden. Hon började därför att experimentera genom att skicka faten för lagring uppe i bergen på 2300 meters höjd. Här bland molnen var temperaturen betydligt lägre och änglarna verkade inte lika törstiga. Mikael berättar att ingen på destilleriet trodde på Lorenas expriment. Dock så visade det sig att i slutändan att hon hade rätt, så numera lagrar Zacapa sin rom i vad man kallar “The house above the clouds”.

Sockerrör

Endast det bästa från sockerrören
Zacapa är inte melassbaserad som många andra romsorter är, utan tillverkas uteslutande av sockerrörssaft. Dessutom så använder man bara den första pressningen från sockerrören, s k “virgin sugarcane honey”. Jäsningen kan pågå i upp till en vecka innan man destillerar det i en kolonnpanna till 80% ABV. Dock så vattnar man ner det till 60-65% innan man fyller romen på fat. Destilleriet ligger ganska nära havet och man kör tankbilar upp till bergen för att fylla faten och lagras där i ett ganska komplicerat solera system.

Komplicerad Soleralagring
De första 3 åren ligger romen på Amerikansk vitek. Efter det pumpas romen till ett gigantiskt fat på ca 60 000 liter och där tillsätts 15-18 årig Zacapa. Denna del utgör ca 15-18% av volymen. Därefter pumpas romen tillbaks i fat av rostad Amerikansk vitek och där får romen lagras i ytterligare 1 år. Efter det året så pumpas romen tillbaka till det stora fatet och då tillsätts 18-20 årig rom, ca 15-18% av volymen. Där får den vila en stund innan romen läggs på fat som tidigare innehållit Sherry av typen Oloroso, för att lagras ytterligare ett år. En tredje gång pumpas till det stora fatet och nu tillsätts det 22-23 årig rom till blandningen.  Till sist läggs romen på PX-fat för att lagras ytterligare ett år. Efter det året så har man framställt det som är Zacapas Solera 23.

Den yngsta delen rom i en flaska Zacapa Solera 23 är således 6 år och den äldsta romen är 23 år. När det gäller Zacapa XO så får den ytterligare två års lagring på före detta konjaksfat så den är mellan 8 och 25 år gammal.

Ron Zacapa Sistema Solera 23

Hur avnjuta en rom
Vi frågar Mikael hur han brukar avnjuta sin rom och han svarar ”Som en konjak eller en whisky, i ett bra glas. Är det riktigt varmt på sommaren så kan jag ta min rom i ett stort glas med en stor isbit”. Han berättar vidare att Solera 23 passar utmärkt att avnjuta innan ett krogbesök tillsammans med en bit bra choklad eller mögelost. Zacapa Edicion Negra passar ljuvligt till en söt cigarr. Zacapa XO ska man ta sist på kvällen. Då passar den perfekt med sin elegans.

Det finns även en Zacapa Royal (Ej tillgänglig i Sverige). Den ska man avnjuta med sin bästa vän eller livspartner tycker Mikael. ”Med den ska man fira livets bästa stunder” avslutar han vår intervju.

Vi tackar Mikael för denna pratstund då vi fått lära oss en hel del om Zacapas rom. Vi kommer att återkomma med en mer personlig pratstund med Mikael Lundén senare då han är en mycket intressant person som verkligen jobbat länge med whisky i Sverige och Norden. Dessutom kommer vi att under veckan att återigen prova och recensera Zacapas rom.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.