Ron Zacapa Solera Gran Reserva 23 (40%)

Idag provar vi Solera Gran Reserva 23 från Zacapa. Den är tillverkad enligt det ganska så komplicerade solerasystemet som ni kunde läsa om i vårt reportage om Zacapa.

Ron Zacapa Solera Gran Reserva 24 är buteljerad på 40% ABV och kostar 499kr via Systembolaget.

Ron Zacapa solera 23 40% ABV

Doft:
Beppe: En djup mustig och söt doft. Smörkola, arrak, honung, kaffe och kakao. Det är väl balanserat och i djup harmoni. Det finns även en mustig mörk fruktighet i doftpaletten. Russin, dadlar och fikon. Apelsin finns också där. Inte färsk apelsin utan mer åt håller rommerska bågar. Trevlig söt doft.

Smak:
Beppe: Råsocker, vanilj och honung. Kakao och arrak tillsammans med  söt capuchino. Närvaron av eklagringen kittlar smaklökarna med en försiktig beska som kämpar sig fram genom sötman. De torkade frukterna finns med i mixen. Russin och även aprikoser tycker jag mig känna. Toner av tobak finns i bakgrunden, söt tobak tillsammans med med apelsinmarmelad. Det är sött som en härlig dersert.

Omdömme:
Beppe: Jag ska villigt erkänna att ajg faktiskt fortfarande håller på att upptäcka rom och är i romens värld en glad amatör.  Att det är hög kvalitet på romen jag har i glaset är det ingen tvekan om. Dock så är det för mig otroligt sött. Jag är faktiskt sugen på att prova Zacapa solera 23 i en tumbler med en isbit. Det ska jag göra nästa gång.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas.