Roe & Co (45%)

Roe & Co är en premium blended whiskey som Diageo lanserar i Sverige och Europa nu i mars månad på utvalda cocktailbarer. Som om inte det vore nog så investerar även Diageo 25 miljoner Euro i ett nytt whiskeydestilleri på St James Gate i Dublin. Roe & Co är uppkallad efter George Roe som under tidigt 1900-tal var en berömd ägare av ett destilleri som låg ett stenkast ifrån den plats där man nu planerar att bygga Roe & Co. George Roe & Co var dåtidens största exportör av Irländsk whiskey.

Roe & Co är buteljerad på 45% ABV och ej kylfiltrerad. Det är en blend som lagrats på ex-bourbonfat. Finns tillgänglig på utvalda cocktailbarer i Europa från mars månad.

Roe & Co (45%)

Doft
Beppe: Lätta vanilj och grästoner. Blommor försiktigt i bakgrunden. Kolafudge och spannmål med mycket honung. Frukt finns närvarande i form av päron och gröna äpplen men även hintar av exotiska frukter finner jag. Persika och mango finns försiktigt med i bakgrunden utan att ta för mycket plats.

Kent: Det är en fruktig whiskey med tydliga inslag av Grainwhiskey. Honungsindränkta äpplen och päron. I ett subtilare lager hittar jag smörkola och inslag av nyklippt gräs. En len doftbild.

Smak
Beppe: Mycket snäll. Lätt ettrighet av vitpeppar till en början innan vaniljen och honungen väller in över smaklökarna. Kola och honung med en stor portion äpplepaj med vaniljsås. Kanel och gräs med en del blommor som ligger och lätt retar smaklökarna. Ek kommer fram med en trevlig kryddighet i eftersmaken som är klart längre än vad jag först förväntat mig. Riktigt trevlig blend från den gröna ön.

Kent: Kryddigt anslag inledningsvis följt av honung och vanilj. Betydligt mer ekig i sin smakprofil än jag förväntat mig. Inte lika fruktig i smaken, men både äpplen och päron är närvarande. Inte heller lika len som jag förväntat mig, utan tämligen spretig i sin profil. Återigen påminns jag av Grainwhiskey inslaget som ger den där mandelmassa-känslan som jag ibland har svårt för. Eftersmaken är ganska lång och bärs fram av ek-krydda och en maltig smak.

Betyg
Beppe: En riktigt trevlig blend av den bättre sorten. Jag skulle helt klart kunna ha en flaska hemma och njuta utav då och då. Den är försiktig till en början men ger du den tid och kärlek så börjar den att ta för sig. Eftersmaken är riktigt lång med sina härliga ektaniner och kolasås med vaniljstång. Riktigt trevlig! Betyg: 6.7

Kent: Nja, detta är kanske inte ”my kind of business” riktigt. Det blir lite för mycket Grainwhisky i mitt tycke. Den är absolut trevlig och som blend är den riktigt bra. Att de senaste dagarna dessutom ha provat de fantastiska Springbank 21 Single Cask, Sherry Darling och Glenmorangie Bacalta ger väl inte de bästa förutsättningarna för en blended whiskey, men det visar att det är skillnad på whisky och whisky. Roe & Co får 5.9 poäng av mig.

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas

Roe & Co (45%)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.