Glenmorangie Bacalta (46%)

Den 17 mars i år lanseras Glenmorangie Bacalta. Det är den åttonde utgåvan i Glenmorangies private edition serie. Denna utgåva har först lagrats på ex-bourbonfat och sedan slutlagrats på Madeirafat. Bacalta betyder bakad på Skotsk Gaeliska.

Glenmorangie Bacalta är buteljerad på 46% ABV och kommer att kosta 919kr via Systembolaget.

Glenmorangie Bacalta (46%)

Doft
Beppe: Honung och vanilj. Tydliga toner av aprikos och päron. Söta blommor, gräs och mandel. Vinfatstonerna som drar hela doftbilden till en jordkällare finns där. Det är murrigt och mysigt. Det är överlag en rätt söt doft på denna. Choklad kommer fram efter en stund och kanske också en hint av latte.

Kent: Huvudsakligen är det söta, fruktiga och blommiga dofter. Inleder med russin och torkade aprikoser som övergår till ljus choklad och citrusfrukter (främst apelsin och sutbil citron). Under allt finns en mjuk ton av smörkola, mandel och en doft av kaffe. En härlig komplott där söta frukter trycks framåt av en mustig doft av jordkällare. Inbjudande!

Smak
Beppe: Djup murrig och mustig smak. Vinfaten kommer verkligen fram. Dock så är det balanserat och elegant. Apelsin och honung med en touch av vanilj. Kolafudge och russin finns också där med de torkade aprikoserna i släptåg. Citrus finns där och även päronen jag kände i doften. En salt mintighet samtidigt som det även finns sirapstoner. Det är mycket som händer i denna.

Kent: Sammetslen mun. En trögflytande känsla med massor av söta och fruktiga smaker. Främst söta russin, apelsinmarmelad och smörkola. Sirap, honung och mandel. Intressant nog blir det mer syrligt i avslutningen och en aning salt med spår av ekkryddor. Eftersmaken är lång och lämnar dig med en blandning av ekkryddor och en vinös känsla.

Betyg
Beppe: Gillar detta skarpt måste jag säga. En balanserad och elegant whisky där vinfaten fått inverka precis så mycket som den behöver. Jag är imponerad. Betyg: 8.1

Kent: Bacalta är en härlig whisky som på ett alldeles utmärkt sätt kombinerar sötman, fruktigheten och kryddigheten med en underbar vinös känsla och lång eftersmak. Jag tycker att Bacalta är den bästa slutlagringen på vinfat som Dr. Lumsden tagit fram hittills, och jag ser fram emot vad som kommer härnäst. Bacalta får 8.2 poäng av mig.

Provningsglas: Distillery Taster från Dryckesglas

Glenmorangie Bacalta (46%)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.