Provning av Gin del 1

Så har vi kommit fram till denna veckas första del av ginprovning. Gin är helt enkelt en destillerad spritdryck på minst 37,5% ABV där huvudkryddan ska vara enbär. Vi har tagit fasta på det som både Michael Sperling och Mr GT berättade i våra intervjuer med dem och därför valt att prova alla ginsorter ren för att därmed verkligen känna smak och doft på bästa sätt. Välkommen till del ett av två där vi provar gin.

Roslags EKO Gin 42%
Roslags EKO Gin kokas hos Norrtelje Brenneri utanför Stockholm. En väldigt frisk och trevlig doft på denna gin. Man känner tydliga inslag av citrus och enbär. Smaken är också ren och frisk med en klar och fin örtighet. Blodapelsin poppar fram tydligt och ger en frisk och fräsch ton på det hela. En mycket trevlig gin som har en given plats på mitt bord. Den passar lika bra i en GT som ren med en isbit. Läs gärna vår tidigare intervju med Richard på Norrtelje Brenneri.

Caorunn Gin 41.8%
Caourunn kokas hos det Skotska Whiskydestilleriet Balmenach. Det är ingen idé att ni kollar efter någon single malt från dem då allt går till blendindustrin. Faktum är att besöker ni destilleriet så är det gintillverkning ni får se. Caourunn en frisk och fräsch gin. En trevlig kryddighet som kittlar trevligt i näsan. Jag känner enbär och trevliga citrustoner. En smygande men subtil blommighet svävar över det hela. Smaken är ren och frisk med en härlig portion citrus och även andra frukter tittar fram mellan varven. Riktigt god gin.

Hernö Gin 40.5%
Detta är Hernös standardgin. Det låter kanske tråkigt att skriva så men det är ju faktiskt det som det är. Dock så kunde ni ju läsa i vår intervju med ginexperten Michael Sperling att Hernö kokar gin av yppersta klass. De är härligt kryddig med enbär, citrus och ett knippe blommor. Riktigt härlig och komplex gin som passar lika bra ren som i en svalkande GT. Högsta möjliga klass.

Hernö Old Tom Gin 43%
Hernö Old Tom är en variant på Hernös vanliga gin. Det är extra mycket älggräs i kryddblandningen och en skvätt honung tillsatt. Det känns faktiskt att det är en extra sötma i denna gin och det gör att denna gin faktiskt känns lite softare och mjukare, trots den något högre alkoholhalten. Honungen kommer fram tydligt i smaken och ger hela kryddigheten en trevlig touch av sötma. Mycket god och fräsch.

Orbaden Gin 44%
Orbaden Gin kokas hos Tevsjö Destilleri i Järvsö. En fruktig och trevlig snok med en fräsch arom av citrus. Tycker mig också känna en svag arom av lakrits i doften. Frisk och trevlig smak där frukten och bären spelar första fiol och enbären ligger i bakgrunden och ruvar. Ett fräscht avslut men en stor portion citrus. Riktigt bra! Läs gärna vår tidigare intervju med Jonas på Tevsjö.

Plateau Handcrafted Gin 42.1%
Plateau kokas också hos Tevsjö Destilleri. Detta är kanske den mest annorlunda ginen av de vi provar idag. I kryddblandningen finner vi bland annat kaktusfrukt, lakrits och kaffe. Doften avslöjar en gin med mer mörka dofter om ni förstår vad jag menar. Lakrits och kaffe kommer fram trevligt tillsammans med härliga citrusaromer. Det är mycket som händer i doften på denna gin. Även smaken är klart annorlunda för en gin. Väldigt fruktig, frisk med hintar av kaffe, lakrits och trevligt kryddiga toner. Jag personligen skulle nog föredra denna ren med en isbit. Mycket god! Tyvärr så finns inte Plateau Gin på Systembolaget.

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.