Mr GT – “en GT är inte bara en GT”

Då denna vecka är en temavecka om gin och gin & tonic så måste vi ju också lära oss mer om just den klassiska drinken GT. Vad kan då passa bättre än en intervju med Mr GT himself? Hur gör du gör den perfekta GT´n och vad ska du inte acceptera när du beställer en GT på krogen. Svaren på de frågorna och mycket annat ger Mr GT i intervjun nedan.

Mr GT.

Hej Mr GT. Presentera dig för våra läsare?
Mr. GT är mitt alter ego med det oerhört nischade intresset, Gin och Tonic. Han driver Sveriges största GT-blogg, arbetar som GT-bartender och har tävlat i GT.
Mr. GT trivs bäst bakom en bardisk där han får hålla låda, göra folk glada och servera avancerade versioner av sin favoritdrink, GT. När han tar av sig sin kostym lever han under mer alldagliga förhållanden som Olof, en 28-årig PR-konsult från Göteborg.

När insåg du att Gin & Tonic var drycken för dig?
Det finns faktiskt ett exakt ögonblick för det. Det var en sommardag i juli 2013. Jag och mina vänner Magnus och Arvid hade en grabbhelg vid Magnus sommarställe. Vi var rätt bakfulla och svettiga efter att ha levt på karré, bea och öl under några varma sommardagar. Arvid frågade en solig förmiddag om jag inte ville ha en kall öl för att vakna till. Tyvärr rimmar inte öl så bra med min kroniska tarmsjukdom så jag bad om något annat den gången. Arvid rotade i barskåpet och hittade en Gordons gin, tonic från den lokala handelsboden och en citron. Den GT:n är fortfarande kanske den bästa jag druckit. Efter den GT:n, som förövrigt fick gomseglet att fladdra av glädje, så har GT varit min mages och mina smaklökars favoritdrink.

De flesta av oss beställer nog bara en gin & tonic på krogen, dricker sedan den och är nöjd. Tycker du att man kan ställa krav när man beställer en GT och vad tycker du att man inte ska acceptera?
Absolut ska man göra det. Jag brukar alltid fråga vad baren har att erbjuda. Standard är ju en Beefeater med Schweppes på tapp. Det är väl okej om man inte önskar mer, men GT är lite som vin, det finns ett oändligt smakuniversum att upptäcka. De flesta frågar mig “men GT är väl bara GT?”. Inget kunde vara mer fel, det finns ett väldigt stort spektra av smaker att arbeta med. Så fråga bartendern om råd och be om lite bättre än standard-GT:n. Generellt gör de flesta barer en helt ok GT. Men dålig is och avslagen tonic är sådant man absolut inte ska acceptera. Och sugrör så klart, GT serveras i regel inte på barnkalas.

Vad tycker du man ska tänka på när man väljer tonic till sin gin?
När det gäller tonic så utgör det en majoritet av drinken och det är därför viktigt att den är av god kvalitet. Inget ont om Schweppes, men ett första steg kan vara att våga välja något annat den vanliga Schweppes-tonicen. I välsorterade matbutiker finns det ofta några fler tonicsorter och de är generellt sett inte lika söta vilket skapar en lite mer elegant GT. Därefter kan man prova med smaksatta tonics, då gäller det ha extra bra koll på vilken gin man matchar med. Generellt kan du tänka att du vill spegla eller kontrastera smakerna i tonicen och ginen. Exempelvis en Fentimans som har relativt mycket citrus, kanske fungerar bra till en citrusbetonad gin som Ginself, en Fever Tree Mediterranean kan vara mycket bra till en Gin Mare och en Thomas Henry Elderflower behöver inte vara tokig till en Hendricks. Ett annat sätt är att hitta spännande kombinationer som inte är givna, då får man prova sig fram under lång tid.

Mr GT letar inspiration.

Ge oss några tips på vad som enligt dig är bra tonic?
Jag tycker att en bra tonic är relativt lätt och torr med en trevlig beska. Den ska inte vara för söt och inte vara för stark i smakerna. Ginen ska trots allt spela huvudrollen i en GT enligt mig. Några förslag är exempelvis, Fever Tree, East Imperial eller 1724.

Vilket fel tycker du att man oftast gör när man blandar en gin & tonic?
Råvaran. Du kan inte få en riktigt bra GT om du inte har bra gin, tonic och is. Det är som med all dryck eller mat. Resultatet blir inte bättre än den råvara du köpt. Sedan tycker jag ofta att man arbetar med fel ratio. Vanligt är att man hemma i köket smackar på rejält med tonic och landar på kanske 1:4. Jag tycker att man ska landa någonstans 1:2 eller 1:3.

Hur gör man en perfekt gin & tonic enligt dig?
Det handlar om att ta alla komponenter av GT:n i beaktande. För mig är det lite som att göra en omelett. Det kan vara oerhört enkelt, men vill man göra den bra så är det de små detaljerna som avgör.
Viktigast är som sagt att ha bra råvaror. En bra gin, en bra tonic och kvalitets-is. Då har man kommit långt. Vill man gå lite längre handlar det om att välja rätt glas. Släng highball-glaset. Använd hellre ett vinglas, det leder dofterna bättre. Garnityren är så klart också en viktig komponent. Exakt vad man väljer för garnityr beror så klart på ginen och tonicen. Men i kampen mellan citron och lime så står jag på citronens sida. Den förekommer i fler ginsorter och är därför ett säkrare alternativ om man vill spegla smakerna. Utöver detta finns det massor av små komponenter som att ha rätt kyla och att använda zest hellre än klyftor. Läs gärna min kompletta guide för mer info

Det har dykt upp Gin som är lagrad på olika typer av fat också. Har du provat någon av dessa och om så är fallet vad tycker du om dem?
Absolut, jag gillar bland andra Beefeater Burroughs Reserve som är ekfatslagrad. Men det finns ju många fler som exempelvis Citadelle Reserve eller Strane Oaked. Det är kul att gin utvecklas till att inte “bara” buteljeras. Fatlagringen en något rundare smak, som om den hanteras på rätt sätt funkar utmärkt i GT. Det ska även nämnas att fatlagring inte är nytt, det är faktiskt så man lagrade gin förr i tiden eftersom glasflaskor var för svårt att frakta.

Kanske den perfekta GT´n?

Ge oss tips på fem riktigt grymma ginsorter?
Svårt, det finns så många. Men några favoriter från mig är; Monkey 47, Gin Mare, Old English Gin, Jinzu och Boxer.

Det kokas gin på flera ställen i Sverige idag. Vad tycker du om den Svenska ginen?
Generellt väldigt bra, med Hernö i spetsen. Hernö har verkligen satt Sverige på gin-kartan och nu ploppar gindestillerierna upp lite som ölbryggerierna gjorde för några år sedan. Hernö gör fantastiskt bra gin, men jag har även smakat flera gins från mindre kända destillerier runt om i landet och de är överlag mycket bra.

Du håller ju också ginprovningar. Vad är de vanligaste kommentarerna du får vid dessa?
Vanligast är att man inte trodde att gin kunde variera så mycket i smak. De flesta tänker att det bara smakar tallbarr och blir både glada och förvånade när jag lyckas omvända deras skepticism. Definitionen av gin är egentligen bara att det är en sprit på minst 37,5 % alkohol som i huvudsak smakar enbär. Utöver det finns det massor av variationer som passar de flesta smaklökar. Dessutom går det utmärkt att para gin med mat vilket många blir förvånade över.

Hur går du till väga när du provar en ny ginsort? Provar du den ren först?
Ja, jag provar den alltid ren först, först i rumstemperatur, sedan med en droppe vatten eller en isbit. Lite för att förstå hur den beter sig i olika miljöer. Sedan får jag börja fundera vilken tonic som passar till.

Om du fick ge ett råd till våra läsare när det kommer till gin vad blir det då?
Våga prova och titta gärna i systemets beställningssortiment, där hittar du spännande varianter som du troligtvis inte smakat. Systemet har runt 150 olika gins så utbudet är relativt bra trots allt. Rekommenderar också appen Ginto där man kan finna information om nya gins. Och för tusan, fastna inte vid Hendricks, den är jättegod, men det finns så mycket mer.

Någonting du vill tillägga?
På min blogg www.mrgt.se finns det massor av recept och tips för gin och tonic.

Vi tackar ödmjukast Mr GT för denna intervju.

2 tankar på “Mr GT – “en GT är inte bara en GT””

  1. Den som tar sig till London och vill förkovra sig i oändliga kombinationer av gin och tonic tar sig med fördel till 214 Bermondsey Street där restaurangen med samma namn som adressen ligger. I källaren (man går inte in i själva restaurangen för att att ta trappan ner) ligger en förträfflig ginbar med rimliga priser på en G&T. Dessutom uppstod BTW (Bermondsey Tonic Water) där, i sig förstklassig tonic. Som krona på verket ligger baren nära både Jensens ginbränneri och såklart hela Bermondseys ölutbud. Vad kan bli fel?

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.