Mackmyra Expedition 46.1%

Mackmyra Expedition är en begränsad utgåva som Mackmyra tagit fram för travel retail-marknaden. Den är främst lagrad på bourbonfat men även fat av Svensk ek som mättats med ett Svenskt hjortronvin finns med i mixen. Rekommenderat pris för en butelj på 500ml ligger på 699kr.

Vi har dessutom tidigare intervjuat Angela D’Orazio, Master Blender hos Mackmyra, där hon berättar om sin bakgrund och hur hon ser på sitt uppdrag hos Mackmyra. Du hittar intervjun HÄR.

Mackmyra Expedition 46.1%

Doft

Beppe: En söt och ganska skarp kryddighet. Vanilj, honung och kola finns där och likaså nymalen svartpeppar och inlagda päron. Duster av blommor och nyklippt gräs tittar fram mellan varven. En lätt rökighet tycker jag mig ana i denna. Lätta toner av mer exotiska frukter finns det hintar av. Tycker mig även känna en lätt skitig destillatkaraktär ligga som en botten i doften som tittar fram med jämna mellanrum. Skulle tro att det är ungheten som gör detta. Inte dum snok alls trotts de ungdomliga dragen.

Kent: Doftar faktiskt ganska trevligt. Kryddig grunddoft som kompletterar de söta dofterna av framförallt vanilj och smörkola. Dessutom finns där en härlig fruktighet från gröna päron. Spår av vinösa toner skiner igenom utan att de blir kraftiga, utan finns där subtilt. Allt kompletteras med en lätt rökig underton som man framförallt upplever inledningsvis, men som ändå finns där under hela resan.

Smak

Beppe: En söt kryddighet är det första som slår emot tunga och gom. Det är honung och svartpeppar med ett uns chilli. Hjortronvinet finns verkligen närvarande och skänker det hela en söt och vinös, på gränsen till liköraktig känsla. Kola och vanilj kommer fram tillsammans med hjortronen och en lätt stickande kryddighet där både peppar och rök ingår. Jag tycker att ungheten känns även i smak och newmaken finns närvarande. Eftersmaken är faktiskt ganska lång och behagligt kryddig. Det är också här som jag först reagerar på en trevlig ekton som gifter sig med kryddorna. Klart trevlig.

Kent: Söt munkänsla med spår av indiska kryddor (garam masala). Det vinösa inslaget från vinfatet är mer framträdande i smak än i doft och det blir riktigt trevligt. Rökigheten tycker jag är alldeles lagom, då den bara finns där som ett komplement och som smakförhöjare. Eftersmaken bjuder på eksötma och de söta indiska kryddorna. Trevligt

Omdöme

Beppe: Faktiskt inte en helt oangenäm whisky för travel retail-marknaden måste jag säga. Det finns ju trots allt en hel del inte alltför bra whisky i det utbudet. Mackmyra Expedition är ingen dålig whisky på nåt sätt. Dock så skulle jag hellre lägga mina nästan 700kr på en Mackmyra Ten istället för denna. En bättre whisky och dessutom så är den på en helbutelj a´700ml istället för denna som är en butelj på 500ml. Så mina slutord blir, visst är Mackmyra Expedition en bra och trevlig whisky, dock så är Mackmyra Ten så mycket bättre, så mina slantar går istället till den.

Kent: En trevlig bekantskap. En whisky som inte skäms för sig. Mackmyra har i denna tax-free utgåva framställt ett klart intressant alternativ till skotska whiskies. Bra jobbat Angela.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.