Mackmyra Blomstertid (46,1%)

Mackmyra Blomstertid är en säsongswhisky som lanserades på systembolaget den 6 maj. Det som gör blomstertid lite speciell är att den delvis är slutlagrad på ex bourbonfat som blivit mättade med körsbärsvin. Andra inblandade fat är sherry, både Oloroso och Pedro Ximenez, amerikansk ek, både nya och first fill.

Mackmyra Blomstertid är buteljerad vid 46,1% ABV och kostar 598 kr på Systembolaget. Vill ni veta mer om denna buteljering, klicka här.

Mackmyra Blomstertid (46,1%)

Doft
Beppe: Kaffe och choklad. Vanilj och honung. Ganska mycket både fruktiga och blommiga toner. Äpplen och päron finns klart närvarande. Nyklippt gräs och mandel. Jag tycker inte man kan känna körsbärsvinet i doften. Kaffe och chokladdofterna är på första parkett.

Kent: Oj, en djup och stor doft. Fruktigt och bärigt. Upplever den även väldigt blommig. En intressant doft som lovar mycket. Det är tropiska frukter såsom nektariner och aprikoser som anger tonen. Där bakom florerar smörig kola och vanilj tillsammans med röda bär. Finns även spår av fänkål eller lakritsrot. Detta doftar härligt!

Smak
Beppe: Här kommer körsbärsvinet fram mer. Man kan känna det mer i smak än doft. En viss pepprighet som snabbt lägger sig. Vanilj och honung. Kaffe kikar fram och säger hej och med sig har han svaga chokladtoner. Gräs och blommor finns det tydliga toner av även i smaken. Det finns en torrhet i eftersmaken med blommiga vintoner. Eftersmaken ligger kvar ett tag.

Kent: I smaken tar bären mer plats och kompletterar de tropiska frukterna på ett trevligt sätt. Det är en söt grundsmak som först upplevs pepprig, men som snabbt överlämnar till vanilj och smörkola. Sedan kliver de tropiska tonerna in och tar över hela kalaset. Körsbär i mängder i en blandning med röda vinbär. I slutet upplever jag den som tämligen torr, nästan som jag tuggar på ett vinbärsskal. Eftersmaken är tämligen lång och lämnar dig kvar med rödvinsinfluenser. Jag gillar detta!

Betyg
Beppe: En klart trevlig whisky till ett ganska så överkomligt pris tycker jag. Att mätta ex bourbonfat med körsbärsvin fungerade riktigt bra tycker jag som i ärlighetens namn faktiskt var ganska skeptisk till det. Betyg: 6.8

Kent: Blomstertid imponerade på mig, vilket gör mig väldigt lycklig. Jag har ofta haft svårt för Mackmyras utgåvor, men här har vi en klasswhisky som jag kommer köpa på mig en av. Det är det bästa jag provat från vårt äldsta svenska destilleri. Härligt! Betyget blir 7.3

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.