Grythyttan Remonteur Edition (60%)

För några månader sedan köpte Bergslagens Destilleri upp det kvarvarande lagret av fyllda whiskyfat från Grythyttans Whisky. Det är whisky som producerats under åren 2009-2013 och omfattar 10 000-tals liter med färdig whisky.

En redan färdigbuteljerad utgåva, Grythyttan Remonteur Edition, släpptes nyligen via Systembolaget som en första utgåva från det spännande lagret. Släppet bestod av en begränsad utgåva på 1000 flaskor. Vi fick genom Patrik Axelsson, försäljningschef på Bergslagens Destilleri, möjlighet att prova denna utgåva.

Grythyttan Remonteur Edition är buteljerad på 60% ABV och är en blandning på sherry- och svensk eklagrad whisky.

Grythyttan Remoteur Edition (60%)

Doft
Beppe: En djup doft av fikon, russin, dadlar och choklad. En tydlig stickighet av peppar och en härligt maritim sälta. Jord och mossa med hintar av läder och lakrits. Det finns en härlig rökighet som påminner om en nytänd brasa vid havet. Rök och sälta gifter sig ljuvligt. Tycker mig även känna vinbär i doftpaletten. Det här doftar lovande.

Kent: Oj en fet och tjock sherrydoft. Mycket fikon och russin. Men samtidigt en tydlig ton av mörk sirap och mörk kola. En blommig och örtig nyans finns men är inte framträdande. Med några droppar vatten blir det mer läder och saltlakrits. En mycket trevlig och intressant doftbild!

Smak
Beppe: Betydligt yngre i smaken än vad doften skvallrade om. Kraftig pepprighet och chili till en början. Alkoholstyrkan på 60% är ju inte att leka med. Finns en klar fruktighet i smaken som drar åt äpplen och apelsin tycker jag. Torkade frukter finns också närvarande men inte lika tydliga som i doften. Det finns en stor portion kryddor som hela tiden är närvarande i smaken och hela tiden bombarderar tunga och gom. Jag tycker dock inte att smaken levererar vad doften lovade.

Kent: Den höga alkoholhalten gör sig direkt påmind med ett tufft pepprigt anslag. Därefter kommer sherrysmaker i form av fikon och russin. I sitt släptåg har de med sig söta toner av körsbär och en ton av kolad ek. Några få droppar vatten klarar den av, men med en droppe för mycket dör den tyvärr. Ovattnad är det kraftfullt och intressant. En medellång eftersmak och drar åt körsbärsvins hållet med en ton av kolad ek.

Betyg
Beppe: Visst känns det att det är en ungdom vi har i kupan men det är en bra ungdom. Ett antal år till på fat skulle vara kul att uppleva. Synd och skam dock att Grythyttan inte finns längre då det är tydligt att de kokade bra sprit. Dock så finns det ju faktiskt två positiva aspekter i hela soppan med Grythyttan. Oskar Bruno som förmodligen kokat dessa droppar håller ju på med destilleriet i Arboga. Bergslagen destilleri har dessutom köpt Grythyttans lager och kommer under flera år framöver att ge ut whiskyn under namnet Bergslagen Independent. Betyget blir: 6.7

Kent: Doftmässigt älskade jag denna! Rå, intensiv och utmanande. Smakmässigt är den ovattnad också intressant, men når inte lika lång som doften gör. Tål inte någon större nedvattning, men ger en hint om vad som finns i Grythyttans lager. Att nu Bergslagen tagit över lagret ser jag endast som positivt och ser fram emot kommande utgåvor. Mitt betyg till denna treåring blir 7.2 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.