GlenDronach Cask Strength Batch 3 (54.9%)

Idag provar vi en whisky som släpptes för några år sedan. Det är den årliga Cask Strength utgåvan från GlenDronach. Totalt har det släppts 5 olika batcher och den vi provat är batch nr 3. Det är en blandning av Oloroso och Pedro Ximenez sherryfatslagring. Självklart är den varken kylfiltrerad eller färgad. Buteljerad på 54,9% ABV.

GlenDronach Cask Strength Batch 3 (54.9%)

GlenDronach Cask Strength Batch 3 (54.9%)

Doft
Beppe: Russin, kaffe och choklad. Den är lite instängd till en början och behöver lite luft innan den blommar ut. Efter ett tag kommer det fram torkade aprikoser och plommon. Det finns en blommig doft i bakgrunden som påminner om rosor. Apelsin och äpplen finns också där.

Kent: Stor intensiv doft av sherryfrukter och kryddor. Efter luftning blir det faktiskt kryddig ljus rom som spetsats med russin. En krämig doft som är nötig och söt, där smält choklad hällts över varm kola… Sherryfrukterna är primärt russin och plommon. Bakom finns en ek kryddighet som skapar ett djup. Utomordentligt trevlig.

Smak
Beppe: Det är en mustig härlig munkänsla. Den är näsan krämig i sin konsistens. Tänk en kräm gjord på torkade aprikoser, russin och plommon. Mörk choklad och espresso finns tydligt närvarande. Det är en torr whisky och ekens närvaro känns.

Kent: Tjock, oljig och krämig munkänsla. Massiva sherrytoner och där alkoholen bränner härligt. Efter en stund dämpas pepprigheten från alkoholen och då kommer rikedomen av frukt fram på ett härligt sätt, russin, plommon, apelsin. Allt i en krämig kryddig svullen kropp, där kryddor och körsbär bidrar till njutningen. Medellång eftersmak med en kvardröjande kryddig ek som lackats med söt sherry och är halvtorr. Mums!

Betyg
Beppe: Att GlenDronach ger ut bra whisky tror jag de flesta håller med mig om. Jag personligen längtar efter 15-åringens återkomst. Vad vi har här är en cask strength som inte är alltför gammal. Det är bra, riktigt bra. En värdig kombattant till Aberlour A’Bunadh. Betyg: 7.2

Kent: Jag bara älskar GlenDronach spektakulära sherry upplevelser. För mig är detta på något sätt beroendeframkallande och om man letar efter en sherrybomb så har man i GlenDronach en bundsförvant. Efter denna har batch 4 och 5 redan lanserats och denna har några år på nacken, men om inte annat ger denna mig övertygelsen att GlenDronach har stulit mitt hjärta. Betyget blir 7.5 poäng.

För att kommat till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.