Edward Thom – Romantiker som jobbar med det han älskar

Ett populärt destilleri bland många whiskyintresserade i Sverige är Caol Ila som ligger på ön Islay i Skottland. Destilleriet ägs av Diageo och är känd för sin rökiga whisky. På Islay i den nordöstra delen av ön ligger destilleriet som årligen har många besökare av inte minst svenskar. Destilleriet är grundat 1846 och är idag det överlägset största destilleriet på ön. Här framställer man varje år enorma 6.5 miljoner liter ren alkohol och därigenom är man en av Diageos viktigaste destillerier, inte minst då man förser företaget med en stor del av rökig whisky till deras kända blends.

Vi på whiskytower har under en längre tid varit intresserad av att lära känna Caol Ila lite mer och beslutade oss därför för att kontakta dem och lyckades få en telefonintervju med Edward Thom som är Site Operations Manager på Caol Ila.

Edward Thom. Site Operations manager på Caol Ila.

Tidigt under vårt samtal märks det att Edward är en mycket sympatisk person som brinner för sitt uppdrag. Han skrattar gärna och är otroligt öppen under intervjun. Vi frågar honom om hur hans intresse startade och han berättar att han började jobba med whisky för 12 år sedan och att han alltid vetat att det är hans kall. ”Det har alltid varit ett stort intresse och jag har kanske ett romantiskt synsätt på whisky” säger han. Han fortsätter sedan med att konstatera: ”Jag är oerhört lyckligt lottad som får jobba med det jag älskar varje dag!”.

När vårt samtal glider in på Caol Ila’s husstil säger han: ”Det är en ren sprit med mycket vanilj, frukt och med kryddiga toner. Det är en prisvärd whisky som ger whiskydrickaren mycket för pengarna”. Vi frågar om destilleriets populära 12 åring och Edward säger: ”Den är en perfekt introduktion till Caol Ila och rökwhisky, då den inte är lika kraftig i sin röksmak som whisky från några av de andra destillerierna här på ön”.

Vi frågar om hans egna favoriter bland Caol Ilas utgåvor och han svarar blixtsnabbt: ”12 åringen är riktigt bra, men 18 åringen är en grymt bra bevarad hemlighet. Den är otroligt bra!”. Därefter nämner han andra favoriter bland alla skotska whiskies, Lagavulin 16 samt 30 åringen från samma destilleri. Även whisky från Mortlach gillar Edward och som han beskriver som ”lite köttig”.

Pannhuset hos Caol Ila.

Samtalet forsätter och vi kommer in på svenskarnas stora intresse för rökwhisky. Edwards syn på detta är att han tror att just det faktum att svenskar har ett stort kunnande och kärlek till whisky i allmänhet, är en anledning till att vi är så öppna för olika smaker. Att vi inte skräms av komplexiteten och att vår passion och kärlek gör att vi älskar rökig komplex whisky. Han fortsätter: ”Det är min erfarenhet när det gäller svenskar. Inte minst med tanke på att vi har ett stort antal besökare från ert land varje år. Svenska besökare är otroligt kunniga och intresserade”.

När vi frågar om Caol Ila’s stora produktion och hur fördelningen ser ut mellan single malt och det som går till blends, svarar han: ”Fördelningen är 1 mot 6 där den stora delen går till blendindustrin. Vi kokar fyra olika typer av destillat på Caol Ila. Ett orökigt destillat som vi brukar köra efter silent season, när allt är rengjort. I år har vi tyvärr inte producerat någon orökig sprit. Sedan finns det två olika lätt rökiga recept samt ett rökigt recept”. Framtiden för Caol Ila ser ljus ut enligt Edward: ”Vi har många planer för Caol Ila, dock vet jag inte hur många som faktiskt kommer att realiseras. Bland annat finns det planer för ett bättre besökscenter samt lite andra reparationer”.

När det gäller whisky och mat så tycker Edward att ost passar bra till en dram. Choklad är också något han utan att tveka erkänner att han gillar. Han konstaterar med ett skratt: ”Sötsaker är jag svag för!”. Vårt samtal fortsätter med att vi diskuterar svensk whisky: ”Jag har tyvärr aldrig fått förmånen att prova whisky från ert land, men jag skulle hemskt gärna vilja göra det”. Vi berättar då att vi har för avsikt att besöka Islay om något/några år, och att vi då kommer att ta med svensk whisky åt honom. ”Ni är mer än välkomna!” poängterar Edward och vi avslutar vårt samtal med följande löfte från Edward Thom: ”Jag kommer personligen att ta hand om er när ni kommer!

Caol Ila direkt från fat.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.