Caol Ila 12YO (43%)

Vi följer upp gårdagens intervju med Edward Thom med att idag prova Caol Ila 12YO. Den är buteljerad på 43% ABV och kostar 439 kr på Systembolaget.

Caol Ila 12YO. 43% ABV

Doft:
Beppe: Väldigt mycket havskust i doften. Sälta och sjögräs. Torven finns där som sig bör. Dock så är den väl balanserad och inte överväldigande som en del andra rökwhisky kan vara. Citrus och tobak kommer också fram och likaså en honungssötma. I bakgrunden finns en stor portion fruktighet där äpplen framträder starkast. En klart trevlig doft på denna tolvåring.

Kent: En trevlig doftbild. Framförallt är det en söt vanilj som lägger tonen tillsammans med en härlig citrusdoft. Röken är precis så där subtil och trevlig att andra dofter får vara med. Eukalyptusmint tillsammans med en ton av exotisk grapefrukt ger en härlig känsla. Med tid i glaset framträder dessutom mörk choklad och en mjuk nötighet.

Smak:
Beppe: Till en början så är det söt honung och citrus som kittlar smaklökarna. Aska och torv följer tätt efter. Havssältan och sjögräset följer askan och torven. Det är mer en askig glödande rök i denna Islayrökare. I avslutet så tycker jag det kommer fram en ekig beskhet tillsammans med lite stickande peppartoner. Äpplen, lime, mentol och lite salmiak tycker jag mig också känna. Klart trevlig.

Kent: Citrustonen är ännu mer framträdande i smaken och tillsammans med den söta vaniljen ger det en behaglig mun. Kanske även mer maritim i smaken med en tydligare sälta. Torvröken kliver sedan in och förgyller hela paletten med en subtil och smakförhöjande känsla. Fruktig med spår av syrligt äpple och återigen grapefrukt. Eftersmaken bärs fram av en pepprig torvrök som förgylls av en härlig citrussyrlighet.

Betyg:
Beppe: Även på Islays klart största destilleri så kokas det kvalitativ röksprit. Trots att Caol Ila är störst så är det lite av en doldis bland Sveriges rökälskare. För 439kr så får du en helbutelj av denna whisky och det kan inte annat än kallas prisvärt. Betyg: 6.8

Kent: Välbalanserad och välkomponerad. Att man kan koka grymt bra sprit hos Caol Ila råder det ingen tvekan om. 12 åringen är inte på något sätt ekig i sin grundton, utan här får huskaraktären fritt spelrum och där råspritens underbara fruktighet verkligen får skina. Betyget blir 7.2 poäng.

Provningsglas: Nosing Copita från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.