Craigellachie 19YO (46%)

Dagens Craigellachie är 19-åringen som man finner i travel retail-utbudet. Det är en whisky som varken är kyl-filtrerad eller färgad och ABV ligger på finfina 46%. Vi har tidigare intervjuat Dewars Master Blender Stephanie MacLeod och häromdagen kunde ni läsa vår intervju med destillerichef Keith Brian och Global Malts Ambassador Georgie Bell.

Craigellachie 19YO 46%.

Doft:
Kent: Den påminner ganska mycket med 13-åringen som jag verkligen gillar. Samma grundton av mint och malt finns i denna, även om dofterna är mer av allt i denna. I grunden är det även mycket vanilj som tar plats, rejält med vanilj. I all vanilj badar frukt som upplevs väldigt söta och påminner om persika och en hel del trädgårdsfrukt. Svaveltonerna som jag bara älskar finns också med och jag förstår att många upplever den som lätt rökig, då svaveltonerna ger den känslan. Tankarna förs till tändsticksplån som nyss använts. En mycket tilltalande doftbild.

Beppe: Svavel från tändstickor. Honung och gröna äpplen. Päronhalvor i sockerlag med ett uns vaniljstång. Det är en mycket trevlig doftbild och min snok dansat av lycka när den får känna godsaker som detta. Man känner att eken finns där men den håller sig på säkert avstånd. Svavlet och den oljiga skitigheten som närmast för tankarna till en bilverkstad. Mumma och karaktär i drivor.

Smak:
Kent: Vaniljen och frukten finns med i tämligen hög grad och det är en söt profil. Nu är det inte bara trädgårdsfrukter längre, utan nu tar även citrusfrukter mycket plats. Även i smak upplevs den rökig, även om den inte är det. Troligtvis är det den kända svavelprofilen som ger den känslan. Eken har gjort mer i 19-åringen och gett den ett mer djup, känns helt enkelt mer vuxen. I eftersmaken som ligger kvar en bra stund är det ek-kryddorna som tar över scenen och som ligger kvar och kittlar tunga och gom.

Beppe: Startar med en skopa kryddor som doppats i ett bad av honung och vanilj. Det kittlar på tungan men är samtidigt sött. In på scenen kommer då en driva frukt i form av äpplen päron och citrus. I bakgrunden så finner vi också mer exotiska frukter såsom ananas och mango. Svavlet och motoroljan sprayas i en fin dimma på frukterna så att de blir lite mer ettriga och irriterade. Eken kikar fram i bakgrunden och sätter då ner foten som för att visa att det faktiskt finns ålder i denna dram. I eftersmaken tycker jag också kikar fram toner av banan och choklad.

Omdöme:
Kent: Jag bara älskar Craigellachie och dess säregna profil. Den är så egen och så utmanande på ett mycket intressant sätt. I 19-åringen får man en mer mogen och mer fulländad variant av den mycket prisvärda 13-åringen. Det är intressant, utmanande och jävligt gott!

Beppe: Visst är denna en mer mogen whisky än 13-åringen. Dock utan att förlora något av sin ettrighet och vitalitet. Den är liksom fortfarande busig och retsam. Jag undrar om man kan finna en mer prisvärd whisky i dagens travel-retail utbud? Här har du en 19-åring med en helt egen karaktär och charm, som få andra. Den är riktigt, riktigt bra, och jag menar det, på riktigt.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.