Cambus 1991 Sherry Cask Matured 58.5% Cooper´s Choice

Ena halvan av oss på Whiskytower tycker det är mycket spännande med grainwhisky och försöker ständigt övertala den andra halvan om hur förträffligt grainwhisky kan vara om den ges rätt förutsättningar. Så när jag, den grainälskande halvan ges möjlighet att få prova en Cambus på 25 år som hela sin tid legat i ett sherryfat så tycker jag det är mycket spännande. Jag minns med glädje den Cambus som förra året ingick Diagios special releases där den enligt mig skåpade ut såväl Port Ellen som Brora.

Cambus var ett grain-destilleri som lades ner 1993 och finns sålunda inte mer. Den grainwhisky som kokades hos Cambus var högt aktad hos blenders och en annons för Cambus beskrev den som “Cambus is not a pot still Whisky”. Numera så finns Diageos tunnbinderi på samma plats som detta stora destilleri en gång stod, det heter givetvis också Cambus.

219 av de totalt 360 flaskorna som finns av Cooper´s Choice Cambus 1991 Sherry Cask Matured släpps via Systembolaget den 7 Juli. En helbutelj kostar 1199kr. ABV är 58,5%, vilket är fatstyrka. Givetvis så är den varken kylfiltrerad eller färgad.

Cooper´s Choice Cambus 1991 Sherry Cask Matured.

Doft: Kraftiga russin och chokladtoner. Fikon och dadlar kikar fram med jämna mellanrum. Det finns en stor portion sötma från råsocker och mörk mustig sirap tillsammans med en härlig vanilj. I bakgrunden finns det faktiskt mer färska frukter, då främst äpplen. Lätt bränd fudgekola tillsammans med espresso gör så att snoken vaknar till liv. Eken, låt oss inte glömma eken som mullrar i bakgrunden. Den är faktiskt inte så märkbar som jag trodde den skulle vara i doften, dock så finns den tydligt där. Detta är fanimej ljuvligt och underbart, vilken mustig doft!

Smak: Ahhh, en ettrig härlig ekbeska slår omedelbart till och jobbar intensivt mot sötman. Bakom eken så regerar de mer sherrymurriga smakerna. Mörk choklad, russin, dadlar, fikon och kaffe. För de färska frukterna som försiktigt kunde anas i doften finns här ingen plats. De har kapitulerat och gått hem. Här är det mustiga sherrysmaker som härskar. Mörk sirap och espresso med mörk choklad ligger som en matta och tar över mina smaklökar totalt. Toner av lakrits kan emellanåt anas tycker jag och kanske en och annan nöt. Mustigt och underbart.

Omdöme: Det här är ett strålande exempel på att gammal grainwhisky kan leverera stordåd. Visseligen så är det inte jättevanligt att grain har lagrats på sherryfat, dock så finns det ju undantag som denna. Priset på denna lilla juvel kan ju vara avskräckande för många. Till dem så vill jag bara säga att detta är en single cask på fatstyrka som är destillerad 1991. Jämför med vilken single malt som helst som är 25yo och single cask så inser man att det kanske till och med är billigt. Gammal grain har oftast inte lika saftiga prislappar som gammal single malt. Dock så vill jag uppmana er som köper denna underbara grainwhisky att öppna den och inte ställa undan den i ett skåp för att spara. Den är riktigt underbar och whisky är till för att avnjutas.

Provningsglas: Perfect Dram från Dryckesglas.

4 tankar på “Cambus 1991 Sherry Cask Matured 58.5% Cooper´s Choice”

  1. Fantastiskt bra skrivet. Lagom långt men viktiga fakta. Det märks att ni har ett genuint intresse för ämnet!
    Ser fram emot nya spännande whiskyäventyr på er sida!

    Svara
    • Svårt att svara på. Dock så lär den ju givetvis öka i pris med tanke på att det finns få flaskor plus att destilleriet faktiskt inte finns längre. Värt att tänka på är ju att det faktiskt är en grainwhisky och de är ju generellt sett betydligt billigare än single malt. En för mig personlig åsikt är att whisky är till för att njutas av och inte att samla damm på en hylla;)

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.