Bowmore 2000 Bourbon Cask Matured 46,0% Cooper’s Choice

Bowmore har jag personligen ett lite kluvet förhållande till. Visst kan de koka trevlig whisky där, det är det inget tvivel om. Dock så irriterar det mig att de ofta färgar sin whisky och för att inte tala om deras undermåliga travel retail-utbud, som lämnar mycket att önska. Att då få chansen att prova en helt bourbonlagrad Bowmore utan färgämnen och kylfiltrering känns trevligt.

Denna Bowmore från Cooper´s Choice släpps den 7 juli via Systembolaget och kostar 999kr. ABV ligger på 46% och som jag skrev ovan så är den varken färgad eller kylfiltrerad. 132 st buteljer av de totalt 320 når Sverige.

Bowmore 2000 Cooper’s Choice Bourbon Cask Matured 46,0%.

Doft: En blommig salt rök. Viol och sommarblommor. Gräs och halm finns också där. Toner av citrus blandar sig med sältan och blommorna på ett mycket angenämt sätt. Vanilj, honung och kolafudge kikar efter en stunds luftning fram och hälsar på. Härligt färskt läder med en knivsudd tobak följer med i släptåg. Fruktigheten i denna tycker jag mer är åt de exotiska slaget. Persika och ananas tycker jag mig finna och kanske även toner av päron. Det lovar gott.

Smak: En kryddig start med både ek och grovt malen peppar. Honungssötma och vanilj kommer till räddning. En lätt knäckig kolasmak kikar fram tillsammans med en salt men ändå söt rökstrimma. Sommarblommorna och gräset är inte lika framträdande i smak som i doft men finns ändå där. Av frukten så tycker jag att det är mer lätt omogna gröna äpplen och hintar av ananas. Eken är hela tiden närvarande ända in i eftersmaken där den ligger kvar länge tillsammans med blommor och en trevlig portion rök. Läder och tobak ansluter till eftersmaken när den är på väg att klinga ut.

Omdöme: En grymt bra och välbalanserad Bowmore. Bowmore på rena bourbonfat fungerar grymt bra. Jag väljer i ärlighetens namn denna utgåva framför de flesta OB utgåvorna jag provat de senaste åren. Dock så bevisar ju glädjande nog denna utgåva att det kokas bra sprit hos Bowmore så jag kommer att forsätta att ge dem nya chanser.

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.