Bunnahabhain Mòine (46,3%)

Först ut för recension under vår Bunnahabhain-vecka är den tämligen nya utgåvan från destilleriet som fått namnet Bunnahabhain Mòine. Det är en whisky utan åldersangivelse som buteljerats på 46,3% och är varken kylfiltrerad eller färgad. Det är en rejält rökig ungdom som borde passa våra svenska smaklökar.

Bunnahabhain Mòine kostar 389 kr och ingår i de flesta Systembolags standardsortiment.

Om du missade vår intervju med destillerichef Andrew Brown på Bunnahabhain igår kan du läsa den här.

Bunnahabhain Mòine (46,3%)

Doft
Kent: En rejäl rökare. En fruktighet finns som stöd i bakgrunden i form av Päron och Granatäpple. Röken går åt de torra hållet och har en metallisk ton. Finns en sötma doften som är trevlig. En medicinal doft med spår av mint. Det är en tämligen enkel ung whisky som trots allt är trevlig och som inte spretar allt för mycket i doften.

Beppe: Torv och tjära blandat med en salt rökighet. Tycker mig även känna en svag doft av parfym i bakgrunden. Salt och sjögräs finns även där. Det är en slags sötma inbakad bland sjögräs, salt och tång och jag tror att det är newmaken som slår igenom. Detta är tecknet på att det här är en ganska ung whisky vi har att göra med. Det är inte på något sätt menat som kritik. Annars är det en ganska behaglig doft av en Islay-rökare.

Smak
Kent: Rökigt! Torv i massor. Även i smaken finns de trevliga tonerna av Päron och Granatäpple. Den upplevs i munnen som mer alkoholstark än den egentligen är. En pepprighet bidrar till det intrycket. Mycket av smaken är väldigt jordig och jästig men där finns även en hint av mint-tablett. Visst är den omogen och rivig, men mer åt det intressanta hållet. Eftersmaken är medellång och bär på en torvig och pepprig känsla som till sist övergår till sötlakrits.

Beppe: Torv, tjära och mentol är det första jag känner. Visst anar man ungdomen där i bakgrunden. Salt, sjögräs och tång. Lakrits och kola blandat med torr aska och vanilj. Det är en ung och pigg rackare som är lite så där lagom småbråkig. Eftersmaken är torr torvrök som övergår i lakrits och ebbar ut i aska.

Betyg
Kent: En mycket prisvärd rökare från Islay! 389 kr för denna borde borga för att den finns i alla rökälskares hem som en standard whisky i skåpet. Jag tycker faktiskt att den är ganska trevlig. Enkel visst, men ändå njutbar. Jag ger den 6.6 välförtjänta poäng.

Beppe: Visst är den ung och spretig. Men jag kan inte annat än tycka att man får ganska mycket whisky för pengarna när man köper en flaska Moine. 389 kr är faktiskt ett rimligt pris för denna rökare från Islay. En ganska ung och småbråkig whisky som i segmentet ungrök får sägas är ganska bra för sitt pris. Betyg 6.2

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Bunnahabhain Mòine (46,3%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.