Bunnahabhain 12YO (46,3%)

Så var vi framme vid recension två under vår Bunnahabhain-vecka och nu är det dags för destilleriets 12 åring. Så här beskrev destillerichef Andrew Brown den i vår intervju med honom (läs mer här):

”Kärnsortimentet börjar med 12 YO som är en standardutgåva där doften är fräsch och aromatisk. Smaken är i sig själv lätt med frukt, nötter och en hint av kryddighet som leder till en maltig sötma. Eftersmaken är vackert rik och fyllig, och håller sig kvar på tungan en stund”

Bunnahabhain 12 YO är buteljerad på 46,3% och är varken kylfiltrerad eller färgad. Den finns att beställa på Systembolaget och kostar 449 kr.

Bunnahabhain 12YO (46,3%)

Doft
Beppe: En mustig doft som påminner om varm sylt och kräm. Torkade frukter såsom russin, aprikoser och plommon. Det är inga påträngande dofter, det är väl balanserade och avvägda, det är klass. Det finns även en gummidoft närvarande men det har inte gått över i kontaktlim som man ibland kan känna när det är sherryfat inblandade. Kakao finns även där. Det doftar helt enkelt ljuvligt.

Kent: lätt, lätt rökig. Där finns en kryddighet som påminner om färsk mynta och under myntan anar jag en jordighet som går åt lerjordhållet. Där finns även en sherryton som är försiktig där i bakgrunden. En lätt sötma är grundkänslan men trots det finns det inslag av havssalt. Lönnsirap och kola kan anas. En trevlig och inbjudande doft!

Smak
Beppe: Ljuvliga torkade frukter, tycker mig även känna en tydlig blommighet i smaken. Den är förvånansvärd torr i smaken. Mörk choklad och nötter kikar förbi och säger hej. Russin, peppar och kanel finns hela tiden närvarande. En mustig syltighet som känns i hela munnen gör att det känns att det här är en whisky av hög klass.  Det finns en smak som ligger kvar i munnen länge som kan beskrivas som en torr lakritskolasmak som är grymt intressant. Den kan närmast beskrivas som lite gran-aktig, nästan lite skitig, men ack så ljuvlig.

Kent: Kryddiga och mörka frukter kliver först in på scenen. Det är dadlar, plommon och fikon som är vackert åldrade i fina sherryfat. Trots det vill jag inte påstå att det är en sherrybomb, inte på långa vägar. Samtidigt finns den lättflyktiga röken där som en lätt dimma runt smakerna. Röken är dessutom inte den ”normala” Islayröken, utan i min mun njutbart torr och subtil, nästan så det smakar sten av den. Det finns en smak av havssalt som går otroligt bra ihop med sherryinfluenserna. Eftersmaken höjer maltinslaget och går åt det söta hållet tillsammans med färska kryddor såsom dragon och rosmarin. Allt slutar med ett svagt eko av torv. Mycket trevlig smak!

Betyg
Beppe: Det här är en jävligt bra whisky. För att vara en 12-åring så är det otroligt bra. 449 kr känns som ett otroligt bra pris för en whisky av den här kalibern. Det kan inte bli annat än ett bra betyg för Bunnahabhain 12YO. Att det vunnit flera priser är inte förvånande. Den är helt enkelt så bra. Betyg: 7.6

Kent: I en blindprovning hade det varit svårt att placera denna på Islay. Men den är faktiskt otroligt bra! Sherrytonerna smälter perfekt ihop med torven och havssaltkänslan. Bunnahabhain tar det klassiska från Islay och mixar sedan upp det med sherryinfluenser och söt maltighet. Och till detta lyckas man få till en annorlunda stenig smak, ungefär som den känslan man får om man tar en kuststen i munnen. Den egna stilen är i min mun fantastiskt trevlig och jag gillar detta skarpt. Jag kan inte annat än ge denna 12 åring ett högt betyg: 7.7 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

6 tankar på “Bunnahabhain 12YO (46,3%)”

 1. vad är det som händer i whiskyvärlden!
  bunna 12 gick från 452 kr till 619kr, det är bra whisky men det här är fan bara girigt- jag bojkottar all deras whisky med start nu!

  Fredrik Lidén

  Svara
  • Hej Fredrik 🙂
   Ja, det har varit en stadig uppgång när det gäller priser nu något år. Dels har leverantörerna justerat sina priser (mestadels uppåt), sedan har även Systembolaget gjort ett påslag. Tyvärr har den boom med NAS-whisky vi sett de senaste åren bidragit till det ökade priset generellt. Då alla dessa NAS-whisky har prissatts så högt, kommer vi nog att se en ökning även när det gäller ålderangiven whisky, som exempelvis Bunna 12. Tråkigt…
   /Kent

   Svara
 2. tack för svar!
  men det stämmer inte med konkurrenternas prishöjning 2017, de snittar 3 kronor. Mig veterligen så har Bunnahabhain öns fullaste lagerhus med gammal sprit. De är ju inte jättepoppis som typ Ardbeg…
  I slutändan betalar jag inte 619 kr för en tolvåring och som gammal kund känner jag mig blåst. Nu är det inte ett jätteproblem då de andra märkena jag gillar inte gjort så här..

  Med vänlig hälsning Fredrik

  Svara
  • De 3 kronorna var Systembolaget som höjde priserna. Tror fortfarande att det är NAS-whiskyns skyhöga priser på något som inte är ålderangivet som ställer till det. Men håller samtidigt med dig om att Bunna 12 ökningen är riktigt safftig. 🙂

   Svara
 3. Hej! Har WT testat Bunnahabhain unchillfiltered 12 yrs, eller kanske åtminstone vet hur den står sig mot Bunnahabhain 12 yrs? Jag har länge tänkt köpa en Bunnahabhain, men lite funderingar om vilken jag ska välja. Är det stor skildnad i smak och karraktär?

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.