Box – The Messenger (48,4%)

Den sista utgåvan från Box jungfruserie The Early Days Collection är The Messenger. Och ni förstår säkert varför den fått det namnet. Den är helt enkelt ett budskap till whiskyvärlden att Box är på allvar! Box vill via denna utgåva tala om vad som väntar bakom dörren där uppe i Ådalen. Hasse Nilsson sa så här i vår intervju som vi publicerade i måndags (länk): ”En budbärare om vad som komma skall. En whisky fri från maskerade smaker. Detta är en enkel whisky i klassisk stil som är oerhört svårt att göra. Ytterst imponerande att en whisky på mindre än fyra år kunnat utveckla så mycket mognad. Messenger är början till en husstil för Box!”. Vi på Whiskytower recenserade denna i mitten av december 2015 i samband med releasen, och du kan läsa den recensionen här.

The Messenger är lagrad på bourbonfat (76%) och spanska olorosofat (24%) och är buteljerad på en alkoholstyrka på 48,4%. Destilleriet släppte 8168 flaskor. Finns fortfarande att köpa via Systembolaget och kostar 837 kr, så har du inte testat den så är det hög tid innan den inte längre finns att få tag på. Vill du läsa mer nördiga fakta om tillverkningen, klicka här.

The Messenger – 4:e utgåvan i The Early Days Collection

Doft
Beppe: Det här doftar ljuvligt! Vanilj och kryddor. Kaffe och choklad. Man kan känna lite frukter i bakgrunden. Kola och sommarblommor. Långt bort i bakgrunden kan man ana ett uns rök men det höjer bara de övriga dofterna och ger det hela mer karraktär.

Kent: Jag älskar detta! Det är så många dofter som ryms i denna ungdom. Där finns initialt en mängd fruktgodis i form av Hubbabubba-tuggummi, röda ferraribilar och framförallt Ahlgrens bilar. Med tid i glaset blir det mer sherryinfluenser som intar scenen. Fikon, russin och lösningsmedel. Finns även spår av apelsin och mandarin. The Messenger är så otroligt fascinerande att dofta på då den ändrar karaktär hela tiden och går från fruktgodis till sherrysötma till sötlakrits och håller dina sinnen i sitt grepp. Allt detta omslutet så vackert i en subtil rökridå som här är som bakgrundsgitarristen i ett rockband. Jag älskar denna doft och säger som jag sa när jag provade den i mitten av december: Box är på allvar!!!

Smak
Beppe: Den är mer rökig än jag minns den. Vanilj och kola. Blommor och gräs. En härligt bitig pepprighet som bombarderar tungan och bråkar lite med dig. Frukten kommer gradvis när pepprigheten lagt sig. De torkade frukterna ligger hela tiden i bakgrunden och skänker whiskyn en till dimension. I eftersmaken ligger röksmaken jämsides med frukten och en härlig ekbeska. Detta är hög klass.

Kent: Vart ska jag börja? Det är så otroligt bråkigt och så otroligt intressant. Peppartoner ger dig först en rejäl snyting, för att sedan låta dig smekas av vanilj så lent. Och så fortsätter det, precis som att den vill leka ”Bad cop – Good cop” med mig. För så fort jag smekts av vaniljtonerna så kommer pepparn igen och ryter mig rakt i ansiktet. Det är en smakrik whisky med örtiga toner som utgör smakbasen i bakgrunden. Ovan örterna svävar sherrytoner av övermogna frukter och en behaglig kolaton. Denna paradoxala smak av två motsatsförhållanden mellan örtiga, peppriga och kryddiga inslag och honungslena sherry, vanilj och kolatoner – skapar en komplexitet i smaken som jag bara älskar. Röken finns där mer tydligt i smaken än i doften – men den tar aldrig överhanden utan är bara som en bakgrundsmuller. Underbart!

Betyg
Beppe: Jag håller fast vid mina tidigare noteringar. Detta är världsklass! Att kunna leverera en såhär bra whisky trots ungdomen är ett smärre mirakel. Budskapet till omvärlden är att här kommer whisky i världsklass. Jag håller fast vid mitt tidigare betyg på 7.7 – Så bra är den.

Kent: Ojojoj, Hujedamej, Hallelujah… Tack Roger Melander för att du valt att stanna i Sverige och för att du ger mig hopp för svensk whisky. Detta är inget annat än ett mästerverk, ett budskap från en mästare till oss nördiga whiskyälskare. The Messenger har nyligen fyllt whisky, men vad bryr sig Roger om det? The Messenger ska inte kunna smaka så här komplext, men vad bryr sig Roger om det? The Messenger är ett slag i ansiktet på många 10-12 åriga whiskies på marknaden, och det tack vare whiskyvärldens egen Messi – Roger Melander! Jag lyfter på hatten, bockar och tackar för föreställningen. 7.7 poäng

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Box – The Messenger (48,4%)”

 1. Jag stämmer in i era lovord!! Skulle vilja ha en tidsmaskin och åka några år framåt… Box i framtiden kan nog bli hur bra som helst!!!

  Svara
  • Ja, det vore nice med en tidsmaskin – både för resa framåt och bakåt! 🙂
   Om 6-7 år när Box kan ge ut en 10-12 åring, ska det bli intressant att se vad som levereras från Roger och kompani!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.