Box – The Explorer (48,3%)

Då har vi kommit till utgåva nr 3 från Box Whisky i deras jungfruserie The Early Days Collection. The Explorer som utgavs i 10549 flaskor och tappades på 48,3%. Det var en utveckling av The Pioneer som Hasse Nilsson från destilleriet berättade för oss i vår intervju (länk): ”En utveckling av Pioneer. Fortfarande ung och brådmogen, men den späda ynglingen har fått en mer mognad och börjar ta för sig.”

Vi recenserade The Explorer precis innan lanseringen i maj 2015 (länk till recension). Då gav vi den höga betyg och kritikerrosade den rejält. Hur vi nu upplevde den med lite distans och efter många andra recensioner av underbar whisky får ni reda på här nedan.

The Explorer – Utgåva tre i serien The Early Days Collection

Doft
Beppe: En frisk doft av blommor. En äng där en brasa nyss har brunnit ut. Hallonbåtar och salmiak. Aska och rök. Vanilj, nötter och bittermandel. Tycker mig även känna lite tuttifrutti.

Kent: Det var intressant att prova denna igen. Vi recenserade The Explorer redan den 22 maj i fjol och jag gav den höga betyg då. Precis som då tycker jag att rökigheten är kraftig när jag häller upp whiskyn. Sedan balanseras röken efter en stund och låter andra mycket trevliga dofter komma fram. Det är otroligt fruktigt av päron och äpplen. Men även mer exotiska söta frukter finns det spår av, såsom apelsin och mango. En söt blandning som vilar på en tydlig nyans av vanilj. Men det som tilltalar mig mest idag precis som för snart ett år sedan är godistonerna, Ahlgrens bilar och hallonbåtar. Och jag är böjd att återigen säga som jag sa då: This is my kind of party!

Smak
Beppe: Här har vi ännu en rökare. Dock tycker jag det här är en klart bättre rökwhisky än challenger. Läder, svartpeppar och aska med ett uns vanilj. Det här är friskt och härligt. Mint tillsammans med en bakomliggande ekbeska och lakrits. Blommor och bär framträder efter vattning och röken dämpas.

Kent: Först är det frukterna som dansar fram i en söt form. Det finns så tydliga influenser av päron och äpplen att jag förra gången vi recenserade The Explorer hänvisade till äppelpaj/kanderade päron… och idag kan jag fortfarande inte avgöra denne pikanta doft tydligare, men det jag menar är att det är sötade frukter som är framträdande. The Explorer är faktiskt en lurig whisky (som jag även sa då), för den har en extra dimension bestående av en tuff och intensiv pepprighet som tillsammans med rökinfluenserna ger dig en rejäl smäll i gom och tunga. Eftersmaken är såsom en ung whisky ofta är, lite för kort, men behaglig och tämligen välbalanserad.

Betyg
Beppe: Gillar konstigt nog detta skarpt trots röken. Vatten och luft gör underverk för Explorer. Eftersmaken ligger kvar förvånansvärt länge och består av aska och frukt. Det här är en bra rökwhisky i min smak. Detta till trots så reviderar jag mitt tidigare betyg något. Betyg: 6.8

Kent: Här tänker jag helt enkelt hänvisa till mina omdömen och betyg från den 22 maj 2015, eftersom jag inte hittar någon anledning att ändra dessa!

Denna whisky är otroligt komplex och jag skulle kunna sitta i timmar och hitta nya dofter och smaker hela tiden. Det är tydligt att Box Destilleri är något på spåret, eller som Hasse Nilsson brukar säga ”There’s a slow train coming”. Och visst har han alldeles rätt vår käre Hasse. När ett destilleri kan ge ut en whisky som precis nått myndighetsåldern som doftar och smakar så här komplext – vart kommer det då att sluta? Jag ger The Explorer ett så pass högt betyg som 7.3 vilket lägger den gott och väl inom epitetet ”Delikat”

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.