Box The Archipelago 2016 (56.5%)

Box The Archipelago 2016 var en specialbuteljering från Box som släpptes i samband med Cinderella Whisky Fair 2016. Flaska fanns endast att köpa för de som var med på någon av de kryssningarna och givetvis så gick flaskorna åt som smör i solsken. Ålder på denna whisky är 3,83 år och den är lagrad på first fill bourbon och amerikansk nyek. 95,5% av whiskyn i denna buteljering kommer från Box rökiga recept. Totalt släpptes det 1114st flaskor av Box The Archipelago 2016. Självklart, som alltid när det gäller Box, så är denna varken kylfiltrerad eller färgad.

Vi hade för något år sedan en intervju med Roger Melander, Destillerichef på Box. Du hittar den intervjun HÄR.

Box The Archipelago 2016 (56.5%)

Doft
Beppe: En tjock rök med en stor portion frukt bakom. Bakom röken döljer sig friska gröna äpplen som nästan bubblar som en läsk. Tycker nästan att jag kan ana en hint av päron också. Dock så spelar röken första fiol i doftpaletten och med röken så följer också läder, tobak och frisk citrus med. Visst kan jag känna lite finska tjärpastiller där inne i rökmolnet också. Det är överlag en ung och pigg rackare detta. Mycket trevligt.

Kent: Torvröken kliver fram direkt och i sitt släptåg har den en hel del kryddiga inslag i from av ek-krydda. I botten finns även en hel del frukter, främst från äpple men även subtil doft av päron. Doft av lakritsrot är riktigt trevlig och tillsammans med läder, råtobak och muskot blir det tyngd och kraft. Jag upplever den vital och kraftfull. Ungefär som en frustande tjur som börjar bli fullvuxen och beredd att utmana flockledaren.

Smak
Beppe: Det var en ettrig rackare. En attack av peppar och chilli som snabbt överskuggas av en tjock rök med trevliga tjära och lakritstoner. Läder och tobak virvlar runt i rökmolnet tillsammans med en fräsch ton av citrus. Den frukt som jag kände i doften är knappt kännbar vilket förvånar mig en smula. Den kommer dock fram med ett par droppar vatten, kanske inte så mycket som jag hoppats och önskat men den kommer fram en smula mer. En ettrig rackare med en stor portion rök och peppar och endast en smula frukt i smak.

Kent: Även den första sippen är riktigt ek-kryddig. Tämligen torr i sin munkänsla, där torvröken slingrar sig fram. Återigen finns lakritstonen och jag måste säga att jag gillar den verkligen. Inte lika fruktig i smak som jag trodde efter att ha doftat på den. De kraftfulla elementen såsom tjära, läder och råtobak flörtar med bjässarna på Islay. Inte riktigt samma tyngd, men jäklar vad nära den är. Eftersmaken är inte jättelång, även om rökridån ligger kvar ett bra tag.

Omdöme
Beppe: En klart trevlig och ettrig ungrökare från Box som jag faktiskt inte provat tidigare. Att Roger & Co på Box kokar whisky av världsklass visste jag ju sen tidigare så det kom ju knappast som en överraskning. Dock så väntar jag fortfarande på ett stort släpp från Box där spriten är helt orökt och den har lagrats på bourbonfat. När kommer den Roger?

Kent: Jag har flera gånger sagt här på Whiskytower att jag inte är någon rökälskare och måste härmed rätta mig själv en aning. Jag började som fanatisk rökälskare, back in the days, men har mer och mer glidit över till en mer subtil och ren form av whisky, utan döljande rökridåer. Men då och då stöter jag på whisky som rättar in mig i rök-ledet igen. Det här är en sådan. Å andra sidan, vad hade jag trott? Box och whisky – oftast en fullträff!

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.