Box – The 2nd Step Collection 01

I morgon klockan 10 släpper Box Whisky sin första utgåva i den nya serien The 2nd Step Collection. Det är en rökig whisky som är ytterligare ett steg i destilleriets utveckling. Nu har man för första gången uteslutande använt sig av större fat och den första Box som till 100 % innehåller whisky från hårt rökigt destillat. Man har använt torv vid rökningen som kommer från Skottland och tanken är att få fram den karaktär som finns på rökig whisky från Islay.

Med The 2nd Step Collection 01 har man valt att ha en högre alkoholhalt på 51,1%. Den kommer att kosta 747 kr och släpps alltså i morgon torsdag den 22 april på Systembolaget.

The 2nd Step Collection 01

Doft
Beppe: Kraftig rökighet. En slags glödande metallisk rökighet. Kola och vanilj finns på behagligt avstånd i bakgrunden. Aska och läder finns med på ett hörn. När jag försiktigt vattnar så kommer en doft av honung och äpplen fram, tycker mig även känna godissockerbitar som man köper på lösvikt, mycket trevligt. Överlag så går hela doftpaletten i sötmans tecken. Det doftar lovande.

Kent: Bestämd rök med en pyrande känsla. Nästan som en lägereld som är på gränsen att sätta fart igen när vinden slår mot den glödande bädden. När snoken vant sig vid röken kan man hitta lime och citronskal där bakom. Känns ovanligt att Box ger ut så pass rökig whisky. Nästan så att det går mot Laffe och Lagga-hållet med en smutsig underton av läder och fenol. En spännande doft som efter ett tags luftning ger ifrån sig en doft av övermogen stenfrukt av något slag. Inte dumt, inte dumt alls…

Smak
Beppe: Kraftig rökighet men inslag av nymalen svartpeppar är det första som slår emot smaklökarna. När den första rökigheten lagt sig så kommer vanilj, kola och honung fram och tar över från röken på ett mycket angenämt sätt. Lite vatten tar fram friska fruktsmaker. Nyplockade äpplen och päron tycker jag mig finna. Det är överlag en pigg och rask whisky som inte tar några fångar. Eftersmaken är en sakta avklingande rök som efter ett tag övergår i pyrande glöd och aska. Kolan och vaniljen finns hela tiden närvarande på avstånd.

Kent: Röken går inte att bortse ifrån i smaken. Den är så tydlig och så bestämd att den nitar dina smaklökar och får dig att förflyttas till en vindpinad kust på Islay. Men när du kan nå de underliggande aromerna så är de förvånadsvärt inte de förväntade ”smutsiga” smakerna som dominerar. Nej, nu är det kola, vanilj, honung och sockrade äpplen som kliver fram. Det finns även en kryddbas som sticker en aning på tungan. En ekbeska dominerar först eftersmaken för att sedan lämna över till en kryddig rökpust som sedan lämnar dig med aska från den döende elden. Klass!

Betyg
Beppe: Det är bara att gratulera Box ännu en gång till en magnifik whisky. Den här tror jag många rökälskare kommer att gilla. Det här är en whisky för älskare av kraftigt rökig Islay whisky. Det är bra. Det är jävligt bra! Jag hoppas att steg 2 kommer att vara samma sak fast orökigt. Det vill säga lagrad i bourbonfat på orökigt recept. Det tror jag kommer att slå oss med häpnad: Betyg: 7.5

Kent: Oj, vad jag imponeras av Box… om och om igen… Det är som att det alltid finns en överraskning som lurar där uppe i Ådalen. Även om man skulle bortse från den tämligen kraftiga rökigheten så finns det otroligt fina dofter och smaker i grunden. Man behöver alltså inte dölja den smutsiga spriten med rök, utan här tillför den ytterligare en dimension till en alldeles fantastisk sprit. Klass Box, klass! Jag ger den 7.6 poäng.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Box – The 2nd Step Collection 01”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.