Balvenie Peated Triple Cask 14YO (48.3%)

Balvenie Peated Triple Cask finner man i travel retail-utbudet när man är på resa. Den är precis som Balvenie Peat Week ett resultat av det experiment med rökig malt som startades 2001 av maltmaster David Stewart och dåvarande destillerichef Ian Millar. Peat Week som vi recenserat tidigare är ju lagrad på first och refill ex-bourbonfat. I Peated Triple Cask har man också ex-sherryfat med i blandningen.

Balvenie Peated Triple Cask 14YO 48.3%.

Doft
Kent: Återigen är det en rejäl dos honung och vanilj, som brukligt för whisky från Balvenie. Torvröken är egentligen bara en delikat touch i bakgrunden, vilket känns befriande. Det låter karaktären från grundspriten att få plats. Röken är ganska söt, men ändå fasthållen. Efter en stunds luftning får jag känslan av att mer exotiska frukter kliver fram. Ananas, persika och aprikos. Överlag är det en jordnära känsla doftmässigt med spår av nötter och mörk choklad. Doftar riktigt bra!

Beppe: Sherrytonerna är det första jag tänker på när snoken åker ner i kupan. Mustiga toner av russin, kanel och mörk choklad simmar omkring i ett hav av vanilj, honung, citrus och färsk fudgekola. Det är en hel del sötma i doften och en hel del färsk frukt också. Av röken finns det inte så tydliga spår, det är mer som ett kryddigt spår av torvröken som ligger och lurar i bakgrunden och man bara väntar på att den ska hoppa fram. Elegant och välbalanserat.

Smak
Kent: I gommen tar röken en aning större plats, utan för den skull ta över kalaset. Jag uppskattar att det inte blir för mycket torvkänsla, även om det finns en snygg antydan av torv där. Torkad frukt i form av persika och aprikos. Kanske också ett uns apelsin. Frukterna balanseras av en elegant grundsmak av vanilj, honung och nyans av peppar och ingefära. Päron kliver plötsligt in på scenen och får sällskap av russinsötma. Eftersmaken blir en härlig blandning av torkade frukter kryddade med peppar innan allt långsamt bleknar bort tryggt i famnen hos den delikata och jordnära torvröken. Gott!

Beppe: Nu hoppade röken fram från sitt gömställe för att ta lite mer plats. Den är kryddig, jordig och krutrökig. Sötma från honung och torkade frukter kommer snabbt in och blandar sig med röken på ett raffinerat sätt. Torkade och färska frukter finns hela tiden med och en kryddig kick från röken tillsammans med en lätt touch av citrus. Eken kikar fram och gör ett litet avtryck med en smekande beska. Eftersmaken är ganska lång och med färska och torkade frukter tillsammans med den kryddiga jordiga röken och en trevlig ekbeska. Allt som allt en grymt bra dram!

Omdöme
Kent: En mycket trevlig Balvenie. Annorlunda och med den extra touchen av rök och torv (inte den medicinala, utan snarare jordnära och levande). Jag tycker att karaktären från Olorosofaten passar väldigt bra ihop med den rökiga karaktären. Det finns ett väldigt fint samspel dem emellan. Om du inte gillar torvrökiga whiskies kan jag lugna dig. I denna får du en bara en extra touch i doft och smak av röken som kompletterar resten av dofterna/smakerna. Det blir så att säga en extra dimension utan att för den skull överskugga honungen, vaniljen, fruktigheten och kryddorna. Klass!

Beppe: En grymt bra dram och därmed ett hett tips om du ser denna på hyllan i någon tax free-butik när du är på resande fot. Jag personligen gillar detta experiment från Balvenie då den ger elegansen hos Balvenie en ny dimension och ett litet mått av ruffhet till den eleganta kostymen. Både denna och Peat Week är trevliga och grymt bra drams men skulle jag tvingas välja mellan de två så föredrar jag den helt bourbonlagrade Peat Week.

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.