Balvenie Peat Week 14YO (48,3%)

Fredagen den 6:e oktober så släpps Balvenie Peat Week 14 YO via Systembolaget i en begränsad upplaga. Ni vänner av Balvenie i vårt avlånga land lär nog behöva vara ganska så raska för att knipa en flaska av denna första batch som destillerades 2002. Vill ni läsa lite mer om Balvenie och deras Peat Week – klicka HÄR.

Balvenie Peat Week 14YO har en ABV på 48.3% och kostar 799 kr via Systembolaget.

Balvenie Peat Week 14YO (48,3%)

Doft
Beppe: Jomenvisst finns den kvar, den eleganta karaktären som vi förknippar med Balvenie. Krispiga färska päron doppade i vaniljsås, färsk mjuk kolafudge, en nästan sirapslik sötma och den underbara fruktigheten som inte så lite drar åt det mer exotiska. Alla de element som kännetecknar Balvenie har liksom fått en extra krydda med den försiktiga röken som snirklar sig runt de övriga dofterna. Elegant och trevligt.

Kent: Oj, vilken delikat torvrök. Den finns där i främre rummet på ett alldeles underbart sätt. Inte kraftfullt eller tungt, utan endast delikat och skapar därigenom en jordnära känsla utan att ta över överhuvudtaget. Bredvid finns ett härligt bad av honung och vanilj där friska päron badar. En mjuk ton av torkat äpple och citronzest ligger som en krydda över allt. Med en längre luftning framträder dessutom doft av mörk choklad. Mycket trevlig doftbild!

Smak
Beppe: Röken tillåts ta en smula mer plats i smaken än i doften. Den tar absolut inte över de andra smakerna. I början finns dessutom en trevlig kryddighet som liksom sätter ribban innan sötman, kolan och vaniljen sköljer in över smaklökarna. Frukten ligger hack i häl och alla dessa element ligger i perfekt harmoni med varandra. Röken är absolut inte dominant utan spelar mer andrafiol och låter alla andra smaker skina lika mycket. Dessutom har den en helt annan karaktär än den på Islay eller den från Orkney. Mer åt karaktären av bränt krut skulle jag vilja säga.

Kent: Det första som möter upp är en viskös och lyxig ton av söta frukter. En sirapsliknande ton. Honungen och vaniljen är otroligt framträdande och har nu sällskap av brunt socker. Fruktigheten är i form av grönt äpple, päron och en touch av aprikos. Ekens inverkan är tydlig och den hälsar med hjälp av kryddig kanel och kryddnejlika. Dessutom finns en härlig touch av lakrits. Torvröken finns hela tiden i bakgrunden och ger en askig känsla. I eftersmaken får så röken fritt spelrum samtidigt som sötman och fruktigheten bleknar en aning. Till slut är det en torr munkänsla och allt lämnas över till en värmande känsla från ek-kryddor. Riktigt gott!

Omdöme
Beppe: Balvenie för mig är lika med elegans, balans och perfekt harmoni. Här känns det som man visar åtminstone en liten annan sida med den försiktiga rökigheten som tillåts ruffa till det hela litegrann. Det tycker jag är kul, roligt och faktiskt riktigt gott. Den röken som finns är mer än tillräcklig för att busa till den annars så eleganta whiskyn som Balvenie faktiskt är. Det fungerar riktigt bra och röken mixar sig perfekt med Balvenies trevliga och fruktiga destillat. Får ni chansen att prova denna lätt busiga Balvenie så tycker jag verkligen att ni ska ta den, eller varför inte slå till och faktiskt investera i en butelj.

Kent: En mycket trevlig bekantskap! Här har man lyckats behålla destilleriets karaktär och den eleganta touchen och faktiskt skapat en intressant och riktigt balanserad rökwhisky. En askig rökighet som passar alldeles utmärkt med Balvenies eleganta karaktär. Det är riktigt gott och jag njöt varje sekund. Om du är en Balvenie fantast, så har jag bara ett råd. Köp och testa om du får möjlighet. Du kommer inte bli besviken.

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.