Arran 14 YO (46%) & Machrie Moor 5th ed (46%)

Arran 14 YO har lagrats på både ex bourbon och sherry fat och tillhör en av de mer populära i Arrans core range. Machrie Moor är en rökig (20 ppm) whisky som Arran producerar i begränsad mängd varje år. Namnet är inspirerad av legenden om en krigande jätte som band sin hund vid en sten i en mystisk torvmosse som kallas Machrie Moor och som ligger på den västra kusten av Isle of Arran. Vi har provat den femte utgåvan och i skrivandets stund så finns den sjunde utgåvan på Systembolaget. Ingen av de två vi provat är kylfiltrerad eller färgad vilket vi uppskattar mycket.

Arran 14 YO är buteljerad på 46% ABV och kostar 591kr via Systembolaget.

Machrie Moor (7th ed) är buteljerad på 46% ABV och kostar 549kr via systembolaget.

Arran 14 YO 46%

Doft:
Beppe: Kola och vanilj. Under det hela så finns det en härlig ruffhet. Kokta äpplen och citrus kikar fram. Blommor och halm finns diskret i bakgrunden. Luft gör att den blir snällare och citrus och blommor får komma till tals.

Kent: En trevlig doftbild med nyans av kola och gräs. Den är tämligen torr men inbjudande. En ton av marsipan finns subtilt i bakgrunden och bärs fram av mandelnöt. Grästonerna ökar med luftning och i dess släptåg finns äpple och vanilj. Kanske en aning instängd doftmässigt, men det blir bättre med tid i glaset.

Smak:
Beppe: En ganska så ruff och skitig (i positiv bemärkelse) smak. Den har karaktär och skäms inte för sig. Citrus och vanilj med en hel del kolafudge och äpplen. Under det hela finns det en ruffhet som tilltalar mig. Eken är hela tiden med och kryddar det hela. En ettrighet av svartpeppar är också närvarande. Eftersmaken drar mot torrt och en trevlig ekighet finns där. Efter en stunds luftning så upplever jag att ruffheten tar ett steg tillbaka och citrus och kola tar ett steg fram.

Kent: Mer fruktig i smaken än i doften. Grästonerna finns även i smaken och utgör grunden tillsammans med mandelnöt och ton av marsipan. Vissa syrliga inslag av citrus och ananas. Eftersmaken är tämligen torr och ek-krydda gör sig påmind.

Betyg:
Beppe: Jag gillar verkligen Arrans grundton. Det är en lite rivig och ruff sprit som jag verkligen gillar. Jag gillar denna lika mycket som tio-åringen som är lite ruffare och kantigare. Betyg: 6.7
Kent: En trevlig och välsmakande whisky som inte spretar åt något håll. Den är väl sammansatt och jag ger den 6.8 poäng.

Machrie Moor 5th ed 46%

Doft:
Beppe: En trevlig och inte alltför påträngande rökighet som han en hel del citrus med sig. Äpplen finns i bakgrunden tillsammans med läder och tobak. Det känns lite som en oslipad diamant som skulle behöva några år till på fat för att verkligen komma till sin rätt.

Kent: En lätt rökighet lägger grunden runt kola och citrus. Mjuka toner av ek tillsammans med kryddad ananas och subtil tobaksdoft. Inte så kraftig doftbild, men väldigt trevlig. Med någon droppe vatten kliver dessutom mjölkchoklad fram.

Smak:
Beppe: Trevlig rök med citrus och frukt på första parkett. Ungheten finns där, dock så tycker jag att den inte är lika framträdande i smak som i doft. Lakrits, läder och tobak är mycket framträdande i eftersmaken. Det är en riktigt trevlig rökare som inte är lika påträngande som de från Islay vilket passar mig perfekt.

Kent: Tämligen tjock och krämig i tonen. Söt mjuk torv. Ananas och citrus smak spelar i bakgrunden tillsammans med en ekig underton. Lakrits och tobak kommer i eftersmaken och mer torvig än rökig.

Betyg:
Beppe: Jag tror att om ett par år så har vi en grym rökare från Arran. Den behöver ett par år till på fat för att komma till sin fulla rätt tror jag. Som jag skrev ovan, en oslipad diamant. Betyg: 6.0

Kent: Jag var oerhört nyfiken på denna rökare, då det inte är något destilleriet normalt framställer. Måste erkänna att den är långt bättre än förväntat. Det är en välsmakande dram som fungerar alldeles utmärkt med Arrans husstil. Betyget får bli 6.3 poäng

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.