Amrut Fusion (50%)

Andra whiskyn att provas under denna temavecka med Amrut är Fusion. En whisky vars malt består av 25% rökmalt från Skottland och 75% malt från Indien. Därav namnet Fusion. Dennis Steckel har följande att säga om denna whisky:

“För den som vill ha en lätt välbalanserad rökig whisky är detta det perfekt valet. Chokladig doft med en uns av lakrits”.

Amrut Fusion kostar via Systembolaget 633kr och har en ABV på 50%.

Amrut Fusion 50%.

Doft:
Kent: En blommig och örtig doft. Sommarängsblommor. Lavendel, ljung och jasmin. En väldigt inbjudande doft. Det finns en subtil men tydlig rökighet som drar åt en ekig karaktär med en touch av tjära. Fruktigheten drar åt apelsinskal och svag nyans av äpple. Tycker mig uppleva en dragning åt mörk rom. Det finns även en sälta som är riktigt behaglig och den drar nästan mot saltlösning och jod. Minttuggummi slutligen. En fängslande whisky med komplex karaktär som bär på många intressanta nyanser.

Beppe: Blommor, frukt och vanilj i drivor med en skvätt kolasås ringlat ovanpå. Röken finns tydligt närvarande men kommer aldrig i vägen för andra dofter. Det är nästan snarare så att den drar fram de andra dofterna. Härliga friska och fräscha sommarblommor varvat med nyklippt gräs. När det kommer till frukten så är det färska gröna äpplen med trevliga citrusdrag som kommer fram mest. Eken liksom ramar in hela doftpaletten med sin närvaro. En otroligt trevlig whisky att dofta på.

Smak:
Kent: Oj, det är en riktig käftsmäll med mycket kryddiga nyanser. Koriander, kardemumma och kryddnejlika. Kakao och mörkrostat kaffe. En torvig ton och en hel del träaktiga nyanser, såsom mahogny och cederträ. Det är en utmanande smak. Den kraftiga alkoholhalten bär alla dessa mörka och kryddiga smaker på ett mycket fint sätt. Det som förvånar är att jag upplevde den söt initialt, men nästan omedelbart transformeras den till en torr whisky. Eftersmaken är riktigt lång och pulserande med skarpa toner av lakrits och kakao. Allt ebbar så småningom ut i läder och kryddiga smaker. En käftsmäll som sagt.

Beppe: Torvröken är något mer närvarande i smaken där den tillsammans med nymalen svartpeppar retar smaklökarna till en början. Det är en whisky full av karaktär som dels har många klassiska drag av bourbonlagring med toner av vanilj, kola och färska frukter men samtidigt har mörkare och kryddigare smaker som jag närmast skulle tro kom från nyek. Dock så verkar så inte vara fallet. Jag tycker mig känna drag av kryddig espresso, choklad och lätta toner av lakrits. I eftersmaken kommer mer tunga drag av läder och tobak fram. Det hela klingar sakta men säkert ut i ett torrt härligt avslut.

Omdöme:
Kent: Jag överraskades av kraften och tyngden i denna utgåva. Amrut Fusion är en mycket potent whisky med kraftiga och kryddiga inslag. Doftmässigt bärs den framförallt av ljuva dofter av sommaräng och härliga kryddor. Och smakmässigt är den en riktigt käftsmäll – på ett positivt sätt. Imponerande whisky som jag verkligen gillar. En pulserande och glödande whisky från indiska Amrut!

Beppe: En högklassig och komplex whisky med många ansikten är vad vi har här. Den har ett ett stort spektra av smaker och jag skulle säkerligen hitta många fler om jag provade den igen någon annan dag. Jag är djupt imponerad av denna whisky och den förtjänar all beröm och priser den fått.

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas.

1 tanke på “Amrut Fusion (50%)”

  1. Men herregud, vilken Whisky har man testat i den här artikeln!?
    Var på indisk restaurang och provade den här efter rekommendation från personalen, rund och fin doft med flertalet av de dofter som Beppe beskriver sen var det dags att smaka…. spritutslag på läpparna, det här var en alkoholhaltig whisky, men vad hände sen? Absolut ingenting! Det som verkade så lovande utifrån doft och färg föll pladask, här fanns ingenting av det som utlovades innan provsmakningen, totalt innehållslös och utan smaksensation, trots lång väntan så uppenbarades det inga nya smaker. Det här blev platt fall och kan nog närmast jämföras med utspätt brännvin 🙁

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.