Ailsa Bay Utgåva 1 – NAS (48,9%)

Ailsa Bay låter lite som en sån där soldränkt plats som man besöker i TV-programmet När och Fjärran, men det kan inte vara mer från sanningen. Istället för en lagunvacker havsvik i närheten av ekvatorn, ligger Ailsa Bay Distillery i ett from av industriområde inbäddat i Girvan Grain Distillery. Mer likt ett oljeraffinaderi. Så i själva verket är Ailsa Bay ett destilleri i ett destilleri… Platsen är South Ayrshire nära den skotska västkusten i Lowlands.

Mer information om destilleriet och om den whisky som William Grant & Sons vill skapa, finns att läsa i Beppes redogörelse från sin resa till destilleriet. Läs mer här.

Ailsa Bay som vi provat är den single malt som nyligen lanserades i Sverige och som var på 468 flaskor. Alla dessa är slutsålda och det var den första batchen från destilleriet. Den är buteljerad på 48,9 % och är av ett rökigt recept. Det är en NAS utan åldersangivelse.

Ailsa Bay
Ailsa Bay Batch 1

Doft
Kent: Rökigt visst, men på ett annorlunda sätt. Vet inte hur jag ska definiera röken riktigt, men det är annorlunda. Är en söt rök utan att vara jordnära eller askig. Inte heller salthaltig eller kustnära. Intressant. Den underliggande smaken får mig att associera till smörkola. En underbar smörkola som tenderar att gå åt sirapshållet. Whiskyn är inte särskilt maltig. Gräs, nötter och honung. En intressant och trevlig whisky att dofta på!

Beppe: En söt rökighet är det första som slår emot näsan. I bakgrunden känner man vanilj och kola. Efter ett tags luftning så öppnar sig en tobak och läderdoft upp sig. Den söta doften av smågodis ligger hela tiden i bakgrunden och balanserar upp röken på ett elegant sätt. Att det är en ung whisky finns det inga tvivel om, man känner tydligt ungdomen i bakgrunden. Det är en fruktighet i ungdomen. Efter ytterligare ett tags luftning så känner man en doft av aska, smör och hallon.

Smak
Kent: Återigen en ovanlig struktur. Medelfyllig men inte fet utan snarare torr. Päron som dränkts i sirap. En gnutta vanilj. Hm, den är faktiskt speciell även i smaken. En mossig smak finns där runt en vegetativ ton utan att vara jordnära… Viss kryddighet från ingefära. Gräddfil. Jag tycker att torvkänslan och pepprigheten passar underbart ihop och blir nästan oskiljaktiga. Det är inte en skitig rökighet utan snarare en väldigt ren rökighet. Avslutningen är askig med en hint av citrus. Men i avslutet går det för första gången mot stilen från mer traditionella rökiga whiskies.

Beppe: Sötrök är det första som slår emot mina smaklökar. En ekbeska känns tydligt i bakgrunden. Frukt och kola med en touch av vanilj finns där. Även här finns ungdomen närvarande och ger det hela lite mer klös. Sötman finns hela tiden närvarande och låter inte röken ta överhanden. Fruktigheten finns hela tiden med på ett hörn. Att eftersmaken är relativt kort är inte förvånande, det är ju ändå en ungdom vi snackar om. Det som finns i eftersmaken är söt rök, frukt och ekbeska.

Betyg
Kent: Jag tyckte detta var otroligt intressant att prova och jag tycker att Ailsa Bay är något på spåret här. För denna whisky har attityd! En ny ung whisky som är både djärv och annorlunda. Visst är den aningen grov runt kanterna, men jag tar det alla dagar framför många av de mer ”vanliga” whiskies som spottas ut ur industrin. Denna kaxiga och karaktärsfulla whisky får hela 7.0 poäng av mig.

Beppe: Det är en trevlig liten låglandsrökare vi har här. Jag är mycket intresserad av vad som kommer från Ailsa Bay när den kanske har ett par års lagring till på nacken. Vad vi har här är en ung men intressant ungdom som är mycket lovande. Den vinner helt klart på lite luftning och ett par droppar vatten. Betyg 6.8

För att komma till Betygslistan, klicka här.

2 tankar på “Ailsa Bay Utgåva 1 – NAS (48,9%)”

    • Hej Bubbert! 🙂
      Anledningen att vi skrev “NAS utan åldersangivelse” är att alla läsare inte är bevandrad med det uttrycket. Och då blir det tydligare vad det är frågan om. Alla som läser våra artiklar är inte helt bevandrad med alla speciella whiskytermer. Därav ordvalet 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.