Tomatin 12 YO (43%)

Tomatin Distillery grundades år 1897 och ligger i Aviemore precis väster om Speyside högt uppe bland Monadhliathbergen, vilket gör Tomatin till ett av Skottlands högst belägna destillerier.

Ett utvecklingsprogram som påbörjades under 1950-talet och sträckte sig över en 20-årig period resulterade i att Tomatin blev dåtidens största producent av skotsk whisky.

1986 blev Tomatin Distillery Company som första skotska destilleri helägt av ett japanskt företag, Takara Shuzo. Det innebar bland annat en förbättring av whiskydestilleriet som idag anses vara ett av de mest moderna. Under 1990-talet etablerade sig Tomatin som en betydande tillverkare av single malt-whisky.

Tomatin 12 Years Old (43%) är en single malt som har mognat på nya bourbonfat, använda amerikanska ekfat och slutligen före buteljering på spanska oloroso sherry fat mellan 6-9 månader. Den finns på Systembolaget för mycket prisvärda 379 kr.

Doft
Kent: Blommor och frukt med en distinkt doft av rosor. Finns även en nyans av bär som går åt godishållet. Med luftning växer doften och blir mer komplex. Nu framträder en mer dominerande doft av godis och äpple med undertoner av nougat och fruktsallad. Allt subtilt omlindat av sherrytoner. Jag gillar denna doft!

Beppe: Frukter, frukter i sockerlag. Det finns ett mustigt djup i doften med druvor och russin. Vanilj och lim med en härlig blommighet. Håller med dig Kent om godis, hallonbåtar och röda ferraribilar tycker jag mig känna. En mycket trevlig doft.

Smak
Kent: En fin oljig lenhet, nästan silkeslen. Smaken är överraskande på så sätt att den inte avviker speciellt mycket från doften. Det finns en rik honungssmak med inslag av torra nötter och en massa fruktgodis. Kryddor kommer i mitten och återföljs av en lätt rökig nyans. Sherrytonerna tar inte överhanden utan finns där som en statist i bakgrunden och den ger smaken en bredare fyllighet. Torven är närvarande men endast som en ljus och lätt utfyllnad. Det finns även en underton av gummi som gömmer sig i bakgrunden. Avslutningen är inte otrolig men ändå behaglig då den har söta godissmaker med en antydan av bär. Avslutet är nog det som är whiskyns svagaste punkt, då den inte lever upp till den lite mer rika smaken.

Beppe: Söt honung med blommighet och fruktighet. Vaniljstång och choklad. Tycker mig även känna en svag pepprighet mot tungan som kittlar skönt. Vatten ger mer av godissmakerna och sötman och avslöjar en svag lakritston. Håller med om att avslutet är svagheten. Den dör ganska fort och är intetsägande.

Betyg
Kent: Absolut en prisvärd vardagswhisky. En whisky som aldrig gör dig förbannad, utan helt enkelt är god. Det är en klassisk Speyside whisky med några trevliga överraskningar. Den är väl avrundad och trevlig, men inte så komplicerad att det krävs några djupare tankar. Jag tycker den är utmärkt för sin ålder med ett utmärkt pris. Jag lät en ovan whiskydrickare smaka och hon sa att den var otroligt god. Och någonstans där ligger den. En alldeles utmärkt nybörjarwhisky och inkörsport till livets dryck. Jag ger den 6.5 poäng och köper på mig en flaska till att bjuda på.

Beppe: En prisvärd nyhet på bolaget. En god whisky som bör stå i hyllan hos de som gillar maltwhisky i det orökta sherrysegmentet. Förvänta dig inte en sherrybomb utan en instegswhisky till sherryträsket. Tycker att den är prisvärd och god men utan överraskningar. Betyg 6.2

För att komma till Betygslistan, klicka här.

4 tankar på “Tomatin 12 YO (43%)”

 1. Har provat den här nu…. En mycket positiv överraskning måste jag säga. Otroligt prisvärd! Den får en given plats på min whiskyhylla bredvid Strathisla 12 som en mycket bra vardags-/bjudwhisky.

  Svara
  • Kul att du gillade den också Jan!
   Strathisla 12 har vi faktiskt inte provat ännu. Kommer säkert en recension på den också i framtiden. Men det finns så mycket vi måste testa och recensera att vissa whiskies får stå tillbaka en stund.
   /Kent

   Svara
   • Strathisla 12 och Tomatin 12 är nog svårslagna när det gäller prisvärd vardagswhisky enligt mitt tycke. Annars står det ju en del godare på hyllan men de har ju oftast en betydligt högre prislapp. För det mesta blir det Glenfarclas 15 eller Aberfeldy 16 i glaset för tillfället…

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.