Aberfeldy 21 YO (40%)

Vi har tidigare provat och recenserat Aberfeldy 12 YO och Aberfeldy 16 YO, vilka är mycket trevliga och prisvärda whiskys. Nu har vi även provat Aberfeldy 21 YO som är destilleriets tungviktare. Den kostar 999:- på Systembolaget.

Doft
Kent: Upplever den en aning återhållsam, men det finns ändå urskiljbara dofter av honung och mogen frukt tillsammans med en maltig överton. Det finns en tydlig och framträdande ekdoft som kommer av den långa lagringen. Just denna ekdoft utgör plattformen som binder ihop alla andra dofter. Blommor som gifter sig med en mer exotisk sötma av kokos och nötter. Detta doftar fulländat på något sätt, som om alla dofter har gift sig med varandra och som om de hittat en gemenskap ihop. Trots det är doften det som är svagast i whiskyn, trots att den absolut inte är dålig, men nästan för balanserad.

Beppe: En söt doft av honung och ljung. Gräs, viol och bär. Detta doftar ljuvligt. Efter ett tag kommer eken in och ger hela doftupplevelsen den karaktär som en 21-åring ska ha. Det tittar även in citrustoner och torkade frukter som russin och aprikoser och ger tillsammans ett djup. Det är en otroligt balanserad doft men den har en tyngd och rikedom med komplexa dofter.

Smak
Kent: Smaken är mjuk och rik. Först framträder ljung och honung med en subtil nyans av vanilj som dansar på en bädd av ek. Sen börjar citrustoner att ta över såsom apelsin, citron och citrus. En svag antydan av maltig rök finns som en bakgrundsviskning. Det finns även en sötma. Aberfeldy 21 har en lång och trevlig avslutning som dröjer sig kvar i gommen under en längre tid. Det böljar och fram och tillbaka medan den gradvis tonar bort på ett intressant sätt, med honungssmaker och mogna frukter i en kryddig avslutning. Tyvärr tycker jag inte att den är så oljig som jag förväntat av en 21 åring. Kan det ha med kylfiltreringen att göra?

Beppe: Min första tanke är att detta är en mycket balanserad whisky. Det finns otroligt många smaker men ingen sticker ut. De söta honungstonerna finns där tillsammans med blommor och frukt. En svag pepprighet kittlar härligt mot tungan. Eken kommer in och slår näven i bordet för att visa det finns ålder i glaset. Vanilj och blåbär som i en somrig paj. Frukten och bären dominerar eftersmaken tillsammans med en härlig ekbeska. Det här är bra!

Betyg
Kent: Detta är en rik och full whisky som omöjligen kan irritera någon, då den är otroligt balanserad och finstämd. Men den är samtidigt svår att bedöma då den inte var så komplex som jag förväntat. Hade förväntat mig något ovanligt och något som stack ut. Men den är helt enkelt för balanserad och snäll. Jag kan förstå att Aberfeldy skapar en utmärkt whisky för blended industrin (är den största komponenten av malt whisky i Dewars blend) då den är så len och så snäll. Kanske beror det på att jag i min jakt efter den ultimata whiskyn inte förstår att det är vad jag har i glaset, men jag tycker att det finns både billigare och mer intressanta whiskies att lägga pengarna på. Trots det förtjänar Aberfeldy 21 ett högt betyg för sin ”fulländning” och jag ger den 7.7 poäng

Beppe: Aberfeldy 21yo är en mycket god whisky. Den är rik och komplex samtidigt så är den snäll och balanserad. Snackar vi prisvärdhet så är Aberfeldy 21YO otroligt prisvärd. En 21-årig whisky under tusenlappen är faktiskt billigt. Det som drar ner det hela är att man vattnat ner den till 40%. Jag ser ingen som helst anledning till att man ska göra det. Det vi trots allt har här är en grymt god 21-åring som är värd sina pengar och mer därtill. Betyg 7.7

För att komma till Betygslistan, klicka här.

3 tankar på “Aberfeldy 21 YO (40%)”

  1. Blev mycket förtjust i 16-åringen när jag provade den, och det låter som man måste köpa en flaska av den här också!

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.