The Macallan Amber (40%)

Macallan använder endast sherryfat i sin lagring. The Macallan Amber har lagrats på spanska first fill-sherryfat och amerikanska refill-sherryfat. Namnet Amber utgår från färgen på whiskyn. Amber är en 8-åring i grunden med upp till 18 år gammal whisky i sig.
Den ingår i serien 1824 som består av Gold, Amber, Sienna och Ruby (anger färgen från den ljusaste till den mörkaste). Generellt kan man säga att ju mer europeisk ek desto mörkare whisky. Man har inte tillsatt någon karamellfärg utan det är faten som bestämt färgen. I och med denna serie har Macallan dessutom valt att frångå ålderangiven whisky och istället satsa på NAS (No Age Statement).

Kostar 499 kr på Systembolaget och ligger på 40%

Doft
Kent: Försiktig och försynt framtoning i form av en söt, aningen Blommig och Brödig nyans. Sedan kommer Citrus och Vaniljtoner fram. En inbjudande doft som efter en stund går över i mer robusta dofter såsom Russin, Mandel, rostade Hasselnötter och Kanel. Jag tycker verkligen att detta doftar inbjudande!
Beppe: En mustig doft av julen. Russin, fikon, vanilj, nötter och dadlar. Det är en härlig doft som även innehåller det obligatoriska kontaktlimstonerna som jag tycker många sherrylagrade whisky har. Efter att den fått luftas ett tag så tycker jag att det kommer fram tydliga söta citrustoner.

Smak
Kent: Upplever den rund och len med mild Honungston. Färsk frukt i form av gröna Äpplen och Päron. Får dessutom en hint av Citronskal och Jordgubbar. Russin finns även i smaken tillsammans med en kryddighet som påminner om Ingefära. Finns en pepprighet som drar mot muskothållet. Eftersmaken är halvlång och fruktig och efterlämnar spår av söt kryddighet.
Beppe: Torkade frukter där russin spelar första fiol. Vanilj, en söt vanilj tillsammans med någon slags krydda, kanel tror jag att det är. Det är en oljig whisky med ganska mycket sötma och citrustoner. Kryddigheten sticker mot tungan tillsammans med eftersmaken som består mest av lim och russintoner och sedan faller ganska platt.

Betyg
Kent: En väl avrundad standardwhisky med en trevlig och krämig munkänsla. Smaken kunde gärna ha haft lite mer djup. Den blir aningen platt även om den är god. Doften tycker jag överglänser smaken vilket drar ned betyget för helheten en aning, som landar på 6.3
Beppe: Det här är en ok whisky i sherrysegmentet. Varken mer, varken mindre. Det som jag tycker gör den lite tråkig är att det finns liksom inga överraskningar med den. Det är lite som att se en deckarserie och redan efter första avsnittet så vet du vem mördaren är. Du måste dock se hela serien för att kolla om du hade rätt. Betyg 6.1

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.