Spirit of Hven – Tycho’s Star

När vi denna vecka provade Spirit of Hvens nya release, Tycho’s Star (klicka för länkning till Hven), överraskades vi av dess komplexitet och vi båda gav den ett högt betyg. Extra roligt att Henric Molin och Co valt att buteljera en whisky som inte är allt för dyr, men som samtidigt är en njutning att dofta och smaka på. Mycket bra jobbat där i Backafallsbyn! Om du vill läsa mer om hjärnan bakom denna utgåva, klicka här så länkas du vidare till vår intervju med Henric Molin.

Tychos StarDoft
Beppe: En elegant rökighet är det första jag känner. Läder finns också där tillsammans med en slags söt sirap och vanilj. Tycker mig även finna en svag doft av hallon i bakgrunden. Det är helt klart en angenäm doft med en något kraftigare rökighet än jag minns den från Stockholm beer and whisky då jag också provade Tycho´s Star.

Kent: Visst finns ungdomligheten där, men ändå inte på det där spritiga och irriterande sättet. Här är det med harmoni, där det finns många trevliga dofter som pockar på mitt intresse. Det finns mörk choklad hämtad från en Alladinask. Den där biten som blir kvar sist i asken med en sliskig syltfyllning. En fruktig profil som innehåller en blandning av körsbär och aprikoser. Allt detta vackert omslutet av röken som inte på något sätt tar över utan istället lyfter dofterna. Efter en stund upplever jag mer kryddiga dofter av lavendel och bergamotte. Det är trevligt att se hur doftbilden förändras över tid och efter någon halvtimme kommer plötsligt en lakritston fram och överraskar. Den försvinner dock när jag lyckas skvalpa runt i glaset. Tycho’s Star överraskar verkligen med sin komplexa doftbild!

Smak
Beppe: Röken är inte lika påtaglig i smaken. Lakrits och frukt finns där tillsammans med kola och honung. Det är balanserade och snälla smaker som på ett elegant sätt rullar runt i munnen och inte bråkar med varandra. Fruktigheten och vaniljen kikar in och vill vara med på ett hörn. Efter en stunds luftning så är fruktigheten och maltigheten mer framträdande. En lätt pepprighet finns i bakgrunden och kittlar härligt mot gommen och tungan. Detta är klass.

Kent: Oj, detta är en pepprig whisky. Intressant pepprig då den samtidigt har en tydlig och mumsig kola ton. Först sticker det på tungan av pepprigheten och toner av asiatisk krydda. Sen kommer den lena kolasmaken som balsam och i slutet efterlämnar den en nötig fruktighet. De syltiga sherrytoner som ligger kvar en bra stund i min gom är verkligen trevliga. Jag är precis som i doften överraskad över hur komplex och intressant denna whisky är!

Betyg
Beppe: Jag vill ge Henric Molin en stor applåd för denna whisky. Med ett pris på 495kr (länk Systembolaget) så är den otroligt prisvärd och förpackningen är otroligt snygg. Betyget blir 7.1 då detta är en klart njutbar och delikat whisky. Jag önskar att jag kunde se in i framtiden för Svensk whisky är på väg mot världsklass.

Kent: Håller med dig kamrat, det här är en otroligt prisvärd svensk maltwhisky. Jag är så glad att Henric och kompani valt att buteljera denna utgåva och sätta ett pris som konkurrerar med mer välkända skotska whiskies. Detta är första gången jag verkligen går på djupet på en utgåva från Hven och nu förstår jag vad man är kapabel till där runt Backafallsbyn! Jag kommer absolut att köpa på mig några Tycho’s Star för att kunna njuta av. Och jag kommer att bjuda mina ofrälsta vänner på denna för att stolt kunna visa vad vi i Sverige kan framställa. Jag ger Tycho’s Star välförtjänta 7.3 poäng!!!

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Hven_6

3 tankar på “Spirit of Hven – Tycho’s Star”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.