Box – The Messenger (48,4%)

messengerSå har då Box Destilleri avslutat sin The Early Days-serie. Och som man gör det. The Messenger är precis som namnet antyder ett budskap till whiskyvärlden där man vill visa vad man kan utföra med noggrannhet i minsta detalj. The Messenger är även ett budskap till oss alla där destilleriet vill ge oss en hint om hur destilleriets “husstil” kommer att vara.

The Explorer är en maltwhisky baserad på en blandning av bourbonfat och oloros sherryfat enligt nedan:

 • 76 % av ingående whisky kommer från 130-liters bourbonfat.
 • Resterande 24 % kommer från oloroso sherryfat på 100 liter.
 • 7 % av ingående whisky är rökig.
 • The Messenger är varken kylfiltrerad eller färgad.

För er som är intresserad av mer detaljer rekommenderar vi att ni läser följande från destilleriet (klicka för länkning).

Från vänster Håkan Persson (Markandschef), Michael Eriksson (Kopparpannan), Thomas Larsson (VD)

Doft
Beppe: En vaniljig kryddighet slår emot näsan. I bakgrunden finns det en mycket svag aning av rök. Blommor och kola. Efter ett tag kommer den mustiga frukten och sylten smygande. Kontaktlim framträder smygande. Detta doftar ljuvligt! Visst man kan ana ungheten men den är definitivt inte framträdande.

Kent: Fruktigt och sött initialt. Det är PIMS fruktask, Ahlgrens bilar, Hubbabubba och Skumbanan. Ett potpurri i godisdofter! Efter att den fått luftats en stund börjar andra dofter kliva in på scenen. Nu är det Aprikoser, Fikon, Sur strumpa, Lim. Och allt detta inlindat i en subtil men tjusig rökridå. Det är som att denna whisky är en hel cirkusföreställning där det ena halsbrytande framträdandet efter det andra kommer. En förställning som verkar lång och utan avbrott. För när jag låtit glaset vila ytterligare en stund och sätter näsan till igen så är det helt plötsligt sötlakrits som fångar min uppmärksamhet. Otroligt imponerande att man kan göra en så otroligt komplex whisky där den äldsta batchen är från augusti 2011 (alltså lite drygt 4 år på fat). Har sagt det förr och säger det igen: Box är på allvar!!!

Smak
Beppe: Yes! En pepprig bråkstake har vi här, härligt! Vanilj och kola. En elak bitig svartpepprighet sticker i tunga och gom. Gräs, vanilj och en härlig frisk fruktighet dansar härligt runt smaklökarna. Sherrytonerna spelar här andrafiol och håller sig i bakgrunden. Detta gör bara att helheten blir så mycket större och att denna whisky är så otroligt komplex trots sin ungdom. Eftersmaken är pepprig och lite småbråkig.

Kent: Wow! Här har vi verkligen en bråkstake. Det jag har i glaset är en utmaning som gör mig både fascinerad och exalterad. Först nitar den till mig med pepprigheten för att i nästa sekund smeka mig med vaniljtoner så underbart lena. När jag tror att käftsmällen är över så kliver örter och mer peppar in och ger mig en ny snyting. Sen lämnar den mig kvar med sherrytoner och kolasmak på tungan. Så komplex och så underbar! Och precis som trummorna på en cirkusföreställning skapar den lätta Röksmaken ett bakgrundsmuller. Like!

Kent omgiven av Box ledning…

Betyg
Beppe: Detta är världsklass! Herregud vilken whisky. Roger Melander har här lyckats skapa en juvel till whisky. Att den är ett budskap till omvärlden att man kan skapa god och bra whisky i unga år har verkligen lyckats. Det enda jag kan önska mig är en längre eftersmak men det kommer med åren. Betyget blir välförtjänta 7.7 då detta är en delikat juvel.

Kent: Nog är detta ett Budskap till omvärlden. Box fortsätter sitt segertåg och jag tror inte något kan stoppa det längre. Det är ett tåg som nu börjar få upp farten och där ångloket envetet tuffar fram mot de stora scenerna! När vi recenserade The Explorer hänvisade vi till Hasse Nilsson på Box och med The Messenger i glaset har vi all anledning att återigen citera den gode Nilsson: ”There’s a slow train coming!” Halleluja! 7.6 poäng från mig.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

 

4 tankar på “Box – The Messenger (48,4%)”

 1. Är ju lite förvånad att den här ligger på samma betygsnivå som Glenfarclas 18 och Aberfeldy 21. Kan en whisky som bara är lagrad 4 år vara så bra? Alltså måste man ju prova den!! Och det bådar ju väldigt gott för framtidens Box….
  Jag har hela tiden varit skeptisk till svensk whisky, men jag tror att det är Mackmyras fel, det är bara Mackmyra jag har provat av den svenska whiskyn och där har jag inte hittat något jag gillat.

  Svara
  • Ja, den är en stor överraskning med ett högt betyg från oss båda. Men som du kanske märkt så älskar vi komplexa och utmanande whiskies. Och Box – The Messenger var otroligt intressant i sin smakbild. Vi älskade den helt enkelt och gav den ett rättvist betyg enligt oss.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.