Cardhu 12 YO (40%)

I Speyside, inte långt från Macallan, ligger ett destilleri som normalt förknippas med Johnnie Walker, eftersom den största delen av produktionen ingår i Johnnie Walker (världens största blended whisky). Destilleriet grundades redan 1824 och ägs idag av Diageo och producerar en ganska populär Single Malt Whisky. Vi har denna vecka testat Cardhu’s storsäljande 12-åring.

Pot Stills Cardhu

Doft
Beppe: En söt doft med svag fotogenkaraktär. Söta frukter med vaniljmjukglass. Det är en snäll smörig doft men inte utan en viss komplexitet. Jag anar även parfym i bakgrunden. En härlig doft som lovar mycket.

Kent: Sött, där äpplen och rabarberpaj står för initiala doften. Därpå blir det mer ek och läder som tar plats. När den fått luftats en bra stund kliver godisdofter fram i form av geléhallon och jungfrubröst. Runt dessa godistoner finns klara nyanser av björnbär och vanilj. Håller med om att det är en trevlig och lovande doft.

Smak
Beppe: Oljig ek och rostade frukter. Blött och lite småsurt läder med en klang av metall. Detta är inte angenämt. Doften lovade mycket men smaken hängde verkligen inte med. Man kan ana bakom bitterheten att det kanske finns vanilj som vill titta fram men inte får chansen. Detta är synd då doften var så lovande.

Kent: Oj, detta är inte bra! Blir som en mindre chock då man förväntar sig söta och godisaktiga smaker… Här är det istället en nötig och intetsägande smak som först träder fram. Sen kommer en torr, bitter och sur smak, för att i eftersmaken endast efterlämna en metallisk blodsmak. Näe, usch, detta gillar jag inte!

Betyg
Beppe: Kan verkligen inte ge nått vidare betyg till denna. Bra näsa men dålig smak. Betyget får bli 5.4 då den är en ok whisky att dricka till vardags och med hänsyn till priset som är blygsamma 369kr (länk). Det är ju inte så mycket att klaga på.

Kent: Hm, en konstig upplevelse… Precis som du säger så var den verkligen lovande i doften. Men smaken… Fy, inte kul alls! Kan fortfarande känna den där metalliska eftersmaken som inte alls var trevlig. Fick mig att associera till blodsmak, och då tror jag att de flesta vet vad jag menar. Näe, kan inte ge denna något högre betyg än 5.3 och det är enbart pga doften som den kommer över 5 i betyg.

För att komma till Betygslistan, klicka här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.