Henrik Aflodal – Den passionerade whiskyälskaren från Jämtland

AflodalDenna vecka får vi möjlighet att lära känna Henrik Aflodal, när han delar sina tankar runt sin favoritdryck. Vi får en unik inblick i vad som gjorde denna konnässör till en av Sveriges mest omtyckta whiskyexperter. Bland annat berättar han stolt om sitt jämtländska arv och avslöjar att han har ett mycket intressant och hemligt projekt på gång, som innefattar två av världens mest berömda maltmakare!

Vem är Henrik Aflodal? 
Passionerad dryckesälskare med förkärlek för maltdrycker och goda historier. Jag drivs av att få utforska aromerna i drycker och har verkligen världens bästa jobb. Jag har kommit så långt i mitt yrke som whiskyexpert att jag kan ägna hela dagarna åt provande och skrivande och upptäckande.

Ditt efternamn Aflodal härstammar från ortsnamnet Offerdal i Jämtland, kan du berätta varför du valde det? 
Är stolt över mitt jämtländska arv. Bor ju numera i Stockholm så namnet är en homage till hembygden. Åffloardall är belagt i skriftliga källar sedan 1300-talet. Ett naturnamn, ån som flyter genom flon i dalen. Det förvanskades på grund av en felhörning till “Offerdal” under den dansk-norska tiden av en dansk skrivare.

Vy över Offerdal – Jämtland

Som den jämte du är: Känner du den omtalade patriotismen som många jämtar gör och har du träffat president Evert Ljusberg? 
Stod själv på Stortorget på 1990-talet under Storsjöyran och skanderade ”Jamtland! Jamtland! Jamt å standut!” när Evert Ljusberg höll sina tal. Vi skålade i Jämtlands President såklart! Flaggan med fjällen/snön, himlen och skogarna följer med mig i exilen och jag känner mig fortfarande som jämte innerst inne. Tar alla tillfällen att spänna på laggen göra några mil i skogen vintertid.

Kan du berätta om ditt ”halleluja-moment” när du förstod att whisky är livets dryck? 
Stod i lagerhuset hos Ben Nevis efter en ansträngande dag som fjällvandrare. Ur fatet drogs en maltwhisky upp som var äldre än vad jag själv är. Blev bokstavligen talat golvad av upplevelsen. Kan fortfarande frammana den svindlande känsla det innebär att uppleva ett helt whiskyliv under några få ögonblick. 12 eller 30 år, det är lång tid att vänta på något.

Du har ju många projekt igång samtidigt. Kan du aldrig känna att det blir för mycket? 
Tiden räcker aldrig till. Jag provar så mycket men hinner inte förmedla vad jag upplever. Det tar kanske en kvart att gå djupt in i en whiskyupplevelse men mer än dubbla tiden att skriva ner och kommunicera min bedömning. Jobbar på att korta ner mig själv men är rädd för att bli för ytlig. En personlighetsfråga. Jag gillar att göra saker ordentligt, inte lämna någon sten ovänd. Strävar alltid efter att ge mitt allra bästa. Min utmaning nu är att öka produktiviteten utåt sätt och lära mig att sätta gränser i mitt engagemang.

Vad är ditt stoltaste whiskyögonblick? 
Det är utan tvekan när man får första exemplaret av en ny bok i sin hand. Folk förstår inte hur mycken möda det ligger bakom att skriva böcker, ibland åratal av hårt arbete. Ofta mer eller mindre obetald arbetstid. Ändå är det svårt att låta bli. Är på väg med ett nytt super-projekt i bokväg men är beredd att ge det den tid som behövs för att åstadkomma något genomarbetat och bra.

Med tanke på de många nya whiskydestillerierna i Sverige, vad är din syn på svensk whisky? 
De är noggranna och passionerade. Men framförallt inskolade på vad maltwhisky verkligen är. Indoktrinerade på hög skotsk kvalitet siktar majoriteten whiskymakare på att överträffa förebilden. Flera är på god väg men det tar tid att komma i mål i den här branschen. Betänk att det tog den irländska whiskyscenen nästan 30 år att repa sig efter omstarten på 1970-talet. Situationen kommer att stabiliseras i slutet av 2010-talet, då ska den svenska maltwhisky bottna kvalitetsmässigt. Hotet är av annat slag. Man gör så otroligt lite whisky så priset kommer att bli oresonligt. Är vi beredda att betala vad som helst för en svensk whisky framöver?

Som whiskyrecensent och stor personlighet har man ju ett stort ansvar gentemot sina följare. Med tanke på det, vad anser du om Jim Murray, Michael Jackson och andra ”experter”? 
Två personligheter som jag respekterar. Gillar att en expert tar plats och ger uttryck för sina åsikter. Jag håller ju på med det här hela dagarna och formar en uppfattning. Det är mitt ansvar att säga vad jag tycker utan att ta hänsyn till olika särintressen. Murray och Jackson var/är jobbiga och därför relevanta för sin omvärld på olika sätt. Har svårt med experter som är luddiga i sina uttalanden och inte riktigt vågar stå för sina uppfattningar.

Vad är det som motiverar dig när du väljer ut whisky för lansering? 
Min egen serie Aflodals Whisky är en utmaning jag älskar att angripa. Det handlar om att göra min egen tolkning av ett destilleri. Fatvalet är det enkla beslutet. Att testa fram den optimala styrkan avseende doft och smak är mycket svårare. Det finns ju oändligt många lägen. Nu jobbar jag med ett mycket hemligt projekt som involverar två av världens mest berömda maltmakare. Det är en maltwhisky på tre fat från olika destillerier. Intressant är att båda fått ge upp ‘age statement’ på sina standardutgåvor.

Etiketten på Aflodals “The First Dram”

Om du hade möjlighet att jobba på valfritt destilleri i världen en månad, vilket skulle det bli? 
Något rätt krångligt ställe som gör ruskigt bra whisky där jag skulle försöka klura ut vad som gör destillatet så bra. Mortlach eller Talisker eller Longmorn är bra ställen att börja på. Spriten är fenomenal men varför? Att få hänga på irländska Midleton och lyssna på Master Distillerns utläggningar om vad som formar de olika destillaten. Eller varför inte Yamazaki med alla sina underliga pannor som alla ger en egen whisky.

Om du skulle sätta ihop en provning med 4 whisky och dina gäster var Roger Melander, Pär Caldenby, Henric Molin och Angela D’Orazio – vad skulle då finnas i glasen och varför? 
Jag skulle servera deras egen whisky fast till kollegorna. Roger och Pär skulle få byta rök-flaskor med varandra och berätta varför versionerna smakar olika och vad de själva gjort, helt enkelt låta “småkillarna” byta hemligheter. Angela och Henric skulle få stöta sina mer storskaliga filosofier i glasen. Den senare diskussionen kan bli hur intressant som helst att lyssna till. Särskilt om allt skulle ske bakom lyckta dörrar med öppenhet och frank uppriktighet.

Vad har du på gång den närmaste tiden?
Jobbar på en ny bok som smälter samman allt jag sysslat med hittills, kärnan är alla ‘tasting notes’ och den väldiga erfarenhet av whiskysmak jag samlat på mig. Kommer ut 2017 om jag hinner. Dessförinnan kommer jag att speeda upp min recensionsgärning, har ett samarbetsprojekt på gång som är lovande. Målet är att göra mitt provande tillgängligt i realtid.

Henrik Aflodal under Whisky-VM 2007

Berätta lite om maltwhisky VM? Vad är tanken bakom det?  
2018 är det dags för femte upplagan av Single Malt World Cup. Världens största whisky-tävling involverar över 1500 jurymedlemmar som blindprovar 130 singelmalter i tre steg och vaskar fram vinnare i klasserna MALTY, PEATED, SHERRIED. Målet är att kora de bästa destillerierna. Det är “riktig” whisky i vanlig ålder som tävlar, inte exklusiva premium/lyx-utgåvor med kort livstid och liten räckvidd. Ursprunget var helt enkelt att själv få möjlighet att testa all möjlig whisky från alla destillerier. Och så är det ju spännande med blindprovningar, att se vad majoriteten kommer fram till. Intressant är att det alltid är samma destillerier som når semifinal-nivå och även finalen med 12. Så visst finns det en kärna av sanning i processen som fascinerar.

Har du något whiskyråd till våra läsare? 
Ta dig tid att dricka medvetet. Välj en whisky för kvällen. Nosa ordentligt. Smutta lagom mycket och låt whiskyn ligga kvar i munnen innan du sväljer och plocka ner aromerna över tid. Doseringen är viktig. För lite i munnen så händer det ingenting, aningen för mycket tar spritdrivet över och dränker de skira tonerna. Tillåt sig att vänta ut eftersmaken. Det tar någon minut minst för en klunk att landa. Stressa inte när du dricker god whisky. Ha vördnad för att du på några få ögonblick avnjuter ett helt whiskyliv. 

Till sist: Något mer du vill dela med dig? 
Våga vidga dina vyer. Whisky är så mycket mer än bara en stand alone-dryck. Cigarr och whisky är bland det häftigaste som finns. En garre i robusto-storlek tar 90 minuter att ta sig igenom. Tänk vad mycket god whisky du hinner med på den tiden. Och att kombinera öl och whisky och upptäcka att parterna drar och lyfter varandra är fascinerande. beroende på vilken öl du tar före kommer whiskysmaken att förändras, och vice versa. Man kan ha mycket kul med att bygga provningsflätor med 3 öl och 3 whiskies. 

2 tankar på “Henrik Aflodal – Den passionerade whiskyälskaren från Jämtland”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.