Highland Park 18 YO

HP18YO

Denna vecka provar vi en av våra favoritdestilleriers 18-åring. Highland Park 18 YO har vunnit många fina priser, bland annat världens bästa Single Malt. Vi kände därför att det var dags att se vad vi tycker om denna omtalade whisky.

Här följer våra doft och smaknoteringar.

Doft:
Kent: En respektgivande komplex doft där den lätta torvröken initialt samsas med blommor. För varje sniffning upplever jag nya dofter och jag längtar redan efter att få smaka.

Beppe: En söt lite lätt rökig doft. Känner även lite fruktiga sherrytoner.

Kent: Ja, visst märks Sherrytonerna då det finns tydliga hintar om torkade russin och fikon. Något får mig dessutom att tänka på äppelvinäger och lavendel som bidrar med en syrlig doft – vilket balanserar den fruktiga känslan.

Beppe: Jag kan förnimma ek och söta ljungtoner. Tycker även att bakom den söta doften så gömmer sig en viss citruston. Jag tycker att detta är ljuvligt och sannerligen en angenäm doft!

Kent: Håller verkligen med om att det är en mycket trevlig doft! Intressant också att om man tillsätter lite vatten så framträder helt plötsligt mer tropiska inslag såsom kiwi och ananas…

Smak:
Beppe: Wow… En rik och komplex smak utan att vara för kraftig.

Kent: Wow är rätta ordet! Här slår röken till direkt och i dess släptåg fylls munnen med jordgubbar och björnbär! Utvecklas allt eftersom på tungan till en mildare ton där honung och kola sammanvävs med nötter, salt och kanel.

Beppe: Kryddor, ljung, honung, frukter, en mild rökighet. Så imponerande komplex! Kraftfull men samtidigt mycket snäll mot gommen.

Kent: Ja, visst är den fantastiskt balanserad utan att något sticker ut eller iväg. Torvröken tar inte heller över utan skapar istället en perfekt balans och låter de mer subtila smakerna få plats såsom sockerbitar (godiset) och marshmallows.

Beppe: Oj, en härligt lång eftersmak med en rik fruktighet och viss kryddighet, kanske även en viss sälta. Om man jämför med tolvåringen så har de extra åren och den större andelen sherryfat gjort underverk

Kent: I eftersmaken tar först röken överhanden för att i slutet släppa fram de tropiska frukterna och en ljuvlig citrussmak som sätter punkt. Och jag håller med dig Beppe, det här är något helt annat än 12-åringen. Detta är riktigt bra och jag njuter av varje sekund.

Betyg:
Beppe: Betyget kan inte annat än bli högt. Detta är en synnerligen bra whisky. Rik och komplex men ändå så mjuk och angenäm. Betyget blir 8,1. En ”Underbar” whisky. Många tycker säkert att den är dyr med sina 799kr på Systembolaget. Dock ska man ha i åtanke att Systembolagspriset är väldigt bra och värd varenda krona.

Kent: Man vet att man har att göra med en storhet när man önskar att de 3 cl var en hel flaska eller en hel kartong. Highland Park 18 har vunnit otaliga utmärkelser under åren, och nu förstår jag varför. Skulle vilja dela den med alla mina närmsta vänner, för det här är en riktigt bra Single Malt. Detta är en mångsidig kameleont som ibland är fruktig och lätt – ibland torvigt rökig och mörk. Så intressant och så utmanande.
Jag fick fundera en bra stund innan jag visste vilket betyg jag ville ge den, men efter att återigen doftat och smakat har jag bestämt mig för att den glider upp på hela 8.1 i betyg. Vilket innebär att det är den första whisky här på WhiskyTower som jag ger betyget ”Underbar”, men det är den värd.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.