Box Whiskyfestival 2015

3Vi på WhiskyTower var självklart med när en av årets höjdpunkter, Box Whiskyfestival 2015, gick av stapeln lördagen den 27:e juni. Ca 2.500 inlösta personer hade sökt sig till natursköna Bjärtrå vid Ångermanälvens strand.

Till skillnad från föregående års festival hade man i år utökat festivalområdet vilket gjorde att det kändes mer luftigt och inte lika trångt trots fler besökare. Dessutom hade man samlat nästan alla utställare i ett stort tält, istället för vid flera små. I år fanns det två stora tält (ett för utställning och ett för mat/dryck) så alla hade möjlighet att söka skydd vid regnet som ibland sköljde över området. Helt enkelt mer genomtänkt, bra Box! Dock vill vi på WhiskyTower rekommendera att man tills nästa år delar på matutskänkningen så att den finns på minst två ställen. Som det var nu så var det oerhört långa köer innan man kunde beställa sin mat (eller öl för den delen om man ville betala med kontanter/kort).

Som arrangemang är detta en fantastisk upplevelse, där man träffar många likasinnade som delar intresset för livets dryck. Box har verkligen anstängt sig för att ALLA, oavsett bakgrund och intresse skall känna sig välkommen – och visst lyckas man med sin förutsättning. Vi pratade med många personer som tyckte att det var mycket trevligt, även om de inte var fanatiska whiskyälskare. Om dessutom vädergudarna hade varit med så hade det nog varit minst 500 besökare till.

Bland höjdpunkterna vill vi nämna några:

  • Johan Thorslunds intressanta provning med whisky som var lagrad på Svenska ekfat olika länge, i olika storlekar samt i olika rostningsgrader (även hårt kolad). Mycket intressant att se hur whiskyns karaktär, doft och smak förändras beroende på hur man lagrar den.
  • När vi provade ett sample från vårt egna svenska ekfat (endast legat i 5 månader). Intressant att den redan tagit så mycket färg från fatet, samt att den även börjat förändras i smak från new make-spriten.
  • Boxbaren besöktes givetvis. Där provades fatprover från Svensk ek, sherry och ungersk ek. Svenska eklagringen lovar mycket för framtiden. Inte alls så ekig som vi var rädd för. Mycket svartpeppar och en del vanilj. Det är otroligt vad Box lyckats åstakomma när det kommer till sherrytonerna i deras sherryfatslagringar. En ljuv sherrysmak som verkligen skriker frukt.
  • Hos Clydesdale provade vi Springbank raw cask. Detta var vad många skulle kalla ett ”Halleluja-moment”. Vilka smaker! Vanilj, kola, frukt och mild rök. Vi skulle verkligen vilja sitta ner och prova den i mer kontrollerade former. WhiskyTaste hade även de intressanta whiskies, bland annat Longmorn, Bunnahabhain och St Magdalene som var ljuvliga.

6Festivalwhiskyn 2015 blev ett sorts antiklimax då alla som var där visste att det endast fanns 700 flaskor att slåss om, samtidigt som det var närmare 2.500 människor på området. Många var det som gick runt och försökte lista ut vart släppet skulle ske. Sen var lurpassningen igång, och som på en given signal började stora massor att röra sig mot den tilltänkta platsen för släppet och började köa, även vi.

Visserligen väldigt trevligt i den långa kön, men tiden gick och inget whiskysläpp. Över en timme stod vi där och köade, tills VD Thomas Larsson kallade tillbaka alla till den stora scenen och meddelade att släppet skulle ske på andra sidan av området vid ett av lagerhusen. Folk rusade för att försäkra sig om en flaska. Här kan vi tycka att Box kunde handlat annorlunda, i o m att man nu kanske hade en tredjedel av besökarna ståendes i en kö i över en timme, istället för att de utnyttjade tiden för provning av whisky samt andra inköp.

Hur som helst, det skulle vara intressant att se den film som Roger Melander spelade in med sin drönare. Ett är i alla fall säkert, Roger hade det roligt, där han gick med sin fjärrkontroll och skrattade när festivaldeltagarna kom springande för att hinna få en köprätt.

Hur man bäst arrangerar släppet av den mycket åtråvärda festivalwhiskyn är inte lätt att säga, men som vissa föreslagit i olika sociala medier, att man borde ha utlottning av köpbevis bland de betalande besökarna, tror vi inte är bäst väg att gå. Detta av två anledningar; för det första så är det inte alla besökare som är intresserade av att införskaffa en whisky och för det andra så skulle det bli konstigt om inte alla hämtade ut sin.

Det bästa är nog att man har ”först till kvarn-släpp” som man nu haft två år i rad, men att man utökar antalet flaskor till åtminstone 1500 stycken. Nu vet vi att Roger inte anser sig ha tillräckligt mycket bra sprit för en sådan kraftig ökning av antalet flaskor, men inom något/några år borde det vara möjligt.

Ett annat förslag vi på WhiskyTower vill ta fram är att Box ordnar något sorts lotteri (förslagsvis på entrebiljetten) där några självklart vinner ett köpbevis på festivalwhiskyn och något annat intressant. Då skulle fler engagera sig i det som händer på scenen och man skulle kunna samla in alla för utlottningen. Efter vinstudelningen kan man då annonsera det officiella släppet någon annanstans på området. Då slipper man kanske problemet med att folk samlas under lång tid i en kö, vilket skedde i år.

Samtidigt förstår vi att det aldrig kommer bli rättvist hur man än gör, så länge som man endast har ett begränsat antal flaskor till förfogande. Men det är ju även tjusningen med en festivalwhisky. Den skall vara något unikt och något som inte är för var och en.

Allt som allt var det en mycket trevlig dag och personalen på Box är otroligt trevliga ambassadörer för vårt svenska destilleri. Vi på WhiskyTower vill därför passa på och rikta en stort tack till Box för en fantastiskt trevlig tillställning och en väl arrangerad festival!

Vi kommer även nästa år!

Beppe och Kent

1

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.