Tullibardine Sovereign (43%)

Först ut under vår Tullabardine-vecka är destilleriets instegswhisky. Tullibardine Sovereign är minst 5 år gammal och är lagrad på first-fill ex-bourbonfat. Den kostar 498 kr via Systembolaget och är buteljerad på 43% ABV. Du har väl inte missat vår intervju med Keith Geddes – Master blender för Tullibardine.

Tullibardine Sovereign (43%)

Doft
Beppe: Frisk och fruktigt med en rejäl skopa vanilj och honung. Det finns en ungdomlig stickighet över den, dock inte på ett oangenämt sätt. Fruktigheten är i första hand gröna äpplen och päron, kanske har en hint mango och ett par nävar gräs smugit sig in också. Doftar klart trevligt och inbjudande.

Kent: Inte så dumt, då det är otroligt friskt. Väldigt fruktig inledning med äpplen och päron. En mjuk maltsötma finns och en försiktig kryddighet som drar åt kakao. Jordnära doftbild där även mjuk blommighet får plats bredvid en doft av nyklippt gräs. Friskt och lätt på ett trevligt sätt.

Smak
Beppe: Även smaken sprudlar av frukt, honung och vanilj. Ungheten skiner igenom en smula för mycket kanske. Dock så är det inget som stör mig nämnvärt. Gräs och äpplen doppar i honung och rullad i nyklippt gräs. det kanske inte låter nå vidare när man läser det men jag gillar faktiskt det.

Kent: Oj, mycket gröna äpplen! Även päron och en hint av banan. Maltsötman kommer även i smaken och bredvid finns honung och en hel del vanilj. Tillsammans skapar det en behaglig sötma som ändå inte känns överväldigande. Mjökchoklad finns där försiktigt i bakgrunden. Eftersmaken bärs fram av äpplena och honungen innan allt ebbar ut i en kryddig kakao avslutning. Trevlig.

Omdöme
Beppe: En lite smårivig nasare som faktiskt fungerar riktigt bra. Visst är den ung, men inte så det stör mig så mycket. Kan tänka mig att Tullibardine Sovereign skulle fungera ypperligt i flera whiskydrinkar faktiskt. Klart godkänt med råge.

Kent: En lättdrucken och njutningsbar NAS-are som är riktigt bra. Inte något djup eller komplexitet, men ändå mycket trevlig bekantskap. Jag har provat mer kända whiskymärken som inte smakat lika bra som denna. Ska bli spännande att prova fyra till denna vecka från detta tämligen anonyma destilleri.

Provningsglas: Malt Taster från Dryckesglas

1 tanke på “Tullibardine Sovereign (43%)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.