Teeling Single Malt (46%)

Teeling Single Malt är den tredje utgåvan i premiumintervallet av icke-åldersangiven irländsk whiskey från destilleriet i Dublin. För att skapa en unik karaktär och smak, har destilleriet använt maltwhisky som är upp till 23 år och som har lagrats i fem olika vinfat inklusive Sherry, Port, Madeira, vit Bourgogne och Cabernet Sauvignon.

Teeling Single Malt är buteljerad på 46% ABV och är inte kylfiltrerad. Den kostar 502 kr via Systembolaget.

Teeling Single Malt (46%)

Doft
Beppe: Mycket vanilj, frukt, honung och kola. Det finns också en friskhet i doften som jag gillar skarpt. Banan, päron och gröna äpplen. Gräs, blommor och halm. Citrus och apelsin finns där och likaså toner av kaffe och choklad. Det är en rik doft som kräver en del tålamod och att man lägger tid på den.

Kent: Mild doftbild. Honung och mjölkchoklad. Gröna äpplen och en härlig doft som drar åt grapefrukt. Tycker mig känna en touch av vitt vin, försiktigt men tydligt. Citrustonerna som jag upplevde i de övriga vi provat finns även med här och skapar en fräschet.

Smak
Beppe: Peppar och kakao. Stora drag av citrus och vanilj. Det finns både färska och torkade frukter med i smaken. Kaffe finns det toner av och jag tycker mig också känna hallonbåtar. Finishen på de olika vinfaten gör att sötman inte tar överhanden men det balanseras på ett så elegant sätt så att det inte heller blir torrt. Eken finns med som en lätt kryddighet i eftersmaken.

Kent: Oj, smakar betydligt mer än vad doften indikerade. En intensiv fruktighet exploderar: druvor, söta äpplen, blodapelsin och rabarber. Allt inbäddat i en härlig honung och maltighet som binder ihop alltihop. Men även spår av röda vinbär och färska plommon. I ett djupare lager finns en varm ton av svartpeppar och ingefära. Imponerande potent!

Betyg
Beppe: Denna whiskey imponerar faktiskt på mig. Det är ingen kraftfull whiskey som skriker ut sina smaker och dofter men inte heller så försiktig som jag förväntat mig. Jag tror att denna whiskey passar de flesta människor och också vid de flesta tillfällen. Att den dessutom är ganska så komplex och djävligt god gör ju inte saken sämre. Jag ser redan fram emot den första pot still whiskeyn från Teeling. Betyg: 7.1

Kent: Teeling har här skapat en exceptionellt välbalanserad och komplex whiskey. Framförallt smaken är otroligt välsmakande och intressant. Det finns så mycket som pågår hela tiden. Jag gillade denna otroligt mycket. Betyget måste bli högt och jag ger den 7.2 poäng

Provningsglas: Portoglas Talisker från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.