Teeling Single Grain Wine Cask (46%)

En irländsk grain whiskey – kan det vara något? Absolut! Teeling Single Grain Wine Cask har lagrats på Cabernet Sauvignon-fat från Amerika. I måndagens intervju med Master Distiller Alex Chasko säger han så här om Single Grain Wine Cask:

Matured in California Red Wine casks the Single Grain has lovely red fruits on the nose with a spicy dry tannins and a soft finish.   It has won the world’s best single grain at the World Whiskey Awards in London.

Teeling Single Grain Wine Cask är buteljerad på 46% ABV och är inte kylfiltrerad. Den kostar 452 kr via Systembolaget.

Teeling Single Grain Wine Cask (46%)

Doft
Beppe: En söt frisk fruktig doft med en stor portion äpplen. Att det finns vinfat i mixen märks då den murriga källardoften finns närvarande. Choklad och vanilj med ett par rejäla stänk honung. När den fått luftas en stund så försvinner källardofterna och fram kommer honungsmelon och apelsindofter. Mycket trevligt.

Kent: Frisk med mycket doft av äpple. Honung och vaniljsötma. Mörk choklad blandat med röda bär. Viss unken nyans (vinfatet?) som är övergående och i slutet kommer en kryddig känsla av kanel.

Smak
Beppe: Rejält söt och en stor portion vanilj och honung. Ektaniner finns klart närvarande och pepprar tunga och gom med en stickig kryddighet. Den är nästan oljig i munkänslan men eken och förmodligen också rödvinslagringen drar det hela mot ett torrt avslut. Gräs och blommor finns mer i mixen och även citrus och äpplen. Eftersmaken är längre än jag förväntat mig och bjuder på en söt torr ekkryddighet med honung på toppen.

Kent: Ett pepprigt anslag först. Sedan kommer frukterna och en härlig blommig smak. En ekig grundton där honung och vanilj skapar ett trevligt samspel. Vinösa smaker växer sig fram och det är riktigt trevligt! En smörig mun som för tankarna till smörkola och nougat. Apelsin och citrus kommer i slutet och allt avrundas i den medellånga eftersmaken med kryddig ek och en vinös känsla.

Betyg
Beppe: Kul med en till grainwhisky. Jag skrev förra veckan att jag tror vi kommer få se mer av det i framtiden och det står jag fast vid. Här har vi ännu en stjärna på grainhimlen som jag tycker fungerar alldeles utmärkt för sig själv. Finishen i rödvinsfat fungerar lysande och skänker ännu en dimension i doft och smakpaletten. Klart kul och trevlig. Fram för mer grain! Betyg: 6.4

Kent: Detta gillade jag, inget snack om saken. De vinösa inslagen från lagringen på Cabernet Sauvignon-fat fungerar alldeles utmärkt. En riktigt god och inbjudande smak som skall avnjutas i bästa fåtöljen. Jag ger den 6.5 poäng

Provningsglas: Whiskysniffer kort ben från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.