Talisker Storm (45.8%)

På ön Isle of Skye ligger whiskydestilleriet Talisker. Det ägs av världens största whiskytillverkare Diageo och grundades 1830 av bröderna MacAskill. Single malt från Talisker är rökig, dock inte lika kraftigt som Islay-whiskyn. Efter intervjun med chefen på destilleriet, Stuart Harrington, provar vi en av fyra utgåvor från destilleriet denna vecka. Det är Talisker Storm som enligt utsaga skall vara en lite ruffigare och mer oborstad whisky från destilleriet.

Talisker Storm är buteljerad på 45,8% ABV och är utan ålderangivelse. Den kostar 389 kr via Systembolaget.

Talisker Storm (45.8%)

Doft
Beppe: En jordig och torvig doft. Det är en smått ruff och skitig doft tycker jag. Det finns en skönt kustig havsdoft med sälta och tång som är klart trevlig. Tycker mig ana en lätt doft av lim eller parfym i bakgrunden som är svår att sätta ord på. En klart trevlig doft som transporterar mig till en höstdag vid havet med kulingvarning.

Kent: Doft av rötter, jord och rökig torv. Håller med om skitigheten och ruffigheten som finns där i bakgrunden. En doft som jag brukar gilla och här ackompanjeras det av havssälta och havstång. En lätt nyans av vanilj som rimmar väl med den maltiga tonen. Lätt spår av färska frukter skymtar förbi. En gedigen doftbild.

Smak
Beppe: En pepprig och rivig rökighet som innehåller lakrits och finska lakritspastiller. Det finns någon slags ton av trä som får mig att tänka på nyfälld björk? Vet inte var jag får den tanken ifrån. Björksav kanske. Vanilj och tång med inslag av äpple. Det finns toner av något som jag inte kan sätta ord på, kan det vara viol? Lavendel? Svårt att finna ord på. Det finns även en slags gummiaktig smak. Eftersmaken är lite enkel och skvallrar om en hel del ung whisky i mixen.

Kent: Det är en maltig grundsmak med en hel del vanilj och mörk choklad. Röken börjar försiktigt för att sedan öka i styrka. Fruktigare i mun än i doft och det är färsk frukt såsom gröna äpplen och lätt smak av päron. Smörig Fudge som drar åt vaniljkola. Eftersmaken är främst rökig, men med spår av jord och rötter, men med en touch av både fruktgodis och salta lakritspastiller.

Betyg
Beppe: Vad ska man säga om denna då. En klart trevlig whisky från Isle of Skye. Det bjuds inte på några smaksensationer men dock en hygglig nasare som klart är värd sitt pris. Tycker du att Islayrökare är för kraftig och Highland Park är för mesig så kan Talisker vara något för dig. Klart trevlig. Betyg: 6.7

Kent: Har den senaste veckan provat lite olika Talisker och jag måste säga att de faller mig i smaken. Precis som Springbank finns det en härlig skitighet i bakgrunden som jag bara älskar. Talisker Storm är välbalanserad och samspelet mellan sötman och röken är riktigt bra. Av mig får den 7.1 poäng.

Provningsglas: Portoglas från Dryckesglas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.